A fogpótlással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek (x)

A fogpótlással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek (x)

Míg gyermekkorban természetes, hogy búcsút intünk a fogainknak, felnőttkorban ez komoly problémát jelent. A fogvesztés leggyakoribb okai között a nem megfelelő fogápolás, a balesetek, fogínybetegségek vagy egyéb betegségek (pl. cukorbetegség) állhatnak.

Sajnos a fogak elvesztése nem csupán hiúsági kérdés. Már egyetlen fog hiánya is akár hatalmas, visszafordíthatatlan károkat képes okozni a szájüregben, ha a hiányzó fogat nem pótoljuk időben.

Ennek ellenére még sokan mindig nem tartják fontosnak a fogpótlást, illetve tévhitekben élnek ezekkel a beavatkozásokkal kapcsolatban. Most megcáfoljuk a leggyakoribbakat!

„Ráérünk még arra…”

Az esetek nagy részében, ha valaki elhagyja a fogát, nem rohan azonnal a fogorvoshoz, helyette húzni-halasztani kezdi a látogatást. Majd jövő héten elmegyek, majd jövő hónapban benézek, majd két hónappal későbbre foglalok időpontot… Sajnos ebben az esetben az időhúzás egyáltalán nem jó taktika. A foghiány ugyanis már rövid idő alatt is elindít olyan folyamatokat a fogsorban, amelyek hosszú távon megkeseríthetik az életünket.

Már egyetlen foghiány is szinte az összes fogra valamilyen hatással van. A megmaradt fogak elmozdulnak, eldőlnek, fogközökbe étel tud beékelődni, mely a szuvasodás, fogágybetegség melegágya. A foghiány befolyásolja a nyelv, illetve a rágóizmok állapotát. Hosszú távon felelős lehet a migrén, a nyak-, illetve hátfájás kialakulásáért is.

Ha tehát elveszítettük egy fogunkat, és megfordul a fejünkben a gondolat, hogy még ráérünk… Ez nincs így! Érdemes mihamarabb időpontot foglalni, hiszen így megelőzhetjük a nagyobb károkat.

„Az implantátum beültetése drága és fájdalmas”

A fogászati implantátumok használata a fogpótlás egyik legkorszerűbb módja. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy költséges és fájdalmas folyamatról van szó, ezért már zsigerből elutasítják ezt a lehetőséget.

Azt le kell szögezni, hogy az implantátumok valóban nem olcsók, főleg, ha minőségi alapanyagokból készülnek, és megfelelő szakemberek helyezik fel ezeket. Ugyanakkor megfelelő fogápolás mellett akár életünk végéig kiszolgálhatnak minket.

Ami a fájdalmat illeti, maga a beavatkozás helyi érzéstelenítés mellett zajlik, inkább a kezelést követő órákban szoktak a páciensek kellemetlenségeket tapasztalni, de a fájdalom általában számukra is minimális.

További tévhitek a fogpótlásról

Az emberek többsége az alábbi tévhiteknek szokott még bedőlni:

• „A fogvesztés csak időskorban lehet probléma” – Nem igaz.
• „Az implantátumot nem biztos, hogy befogadja a szervezet” – Rendkívül ritka egy modern minőségi implantátum esetén. A megfelelő szájápolás és az orvosi tanácsok betartása mellett az esélye 1-2%.
• „Várjuk meg, amíg egyszerre több fogat kell pótolni…” – Eszünkbe se jusson! Már egyetlen fog pótlása is könnyűszerrel megoldható és kifejezetten szükséges.

Ha tehát nemrég elveszítetted egy fogadat valamilyen betegség vagy baleset eredményeképp, mindenképp érdemes gondoskodni a mihamarabbi pótlásáról!