A sématerápiáról röviden (x)

A sématerápiáról röviden (x)

Young, valamint kollégái által kidolgozott integratív módszer több különböző pszichológiai iskola, illetve irányzat elemeit ötvözi magába kimondottan nagy sikerrel, s ezzel teljesen újraírja a kognitív viselkedésterápiát.

Mi az a sématerápia?

Ez a típusú pszichoterápia erősen rögzült pszichológiai zavarok esetében is hatásos, olyankor is, amikor más kezelések már rendre kudarcot vallanak. Az alapgondolata ennek a terápiának az, hogy a gyermekkori negatív folyamatok és élmények hatására megszilárdult sémák meghatározzák a későbbi pszichés problémákat és zavarokat.

Ahhoz, hogy megérthessük, ez mit is jelent pontosan, meg kell ismernünk a maladaptív séma fogalmát. Ezek olyan érzetekből és élményekből kialakuló, átfogó motívumok, amik az egyénre magára, illetve társas kapcsolataira vonatkoznak.

Gyermekkorban, tinédzserként alakulnak ki, de alapvetően folyamatos változásban vannak. A gond az velük, hogy önsorsrontó mintázatként határozhatják meg az egyén életét. A kialakulásuknak azonban nem előfeltétele az, hogy trauma érje a személyt vagy rosszul bánjanak vele, de negatív, káros hatású élmények állhatnak a hátterében.

Miért nehéz változtatni rajtuk?

Mivel ezek megszokott, jól ismert dolgok, még akkor is ragaszkodhatunk hozzájuk, ha kedvezőtlen hatásokat gyakorolnak az életünkre. A rossz szokásainktól is nehéz megszabadulni, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem ez a helyes út vagy módszer például a feszültségek csillapítására.

A maladaptív sémák gyakorlatilag létrehozzák azt a helyzetet, hogy abba az irányba haladjunk, hogy újra megteremtsük magunknak az egyébként destruktív, gyermekkori szituációt. Ahhoz hasonlít ez, amikor valakire azt mondjuk, hogy vonzza a bajt vagy mindig ugyanabba a gödörbe lép bele.

Hogyan léphetünk ki az ördögi körből?

Minden olyan érzés és élmény, amely a sémával kapcsolatos, hatással van rá, finomhangolja, azaz megerősíti vagy gyengíti azt. A sémák ezeknek eredményeképpen vagy meggyökeresednek, megváltoznak, effektív meg is gyógyulhatnak. Az Onlinepszichológus.net szakemberei hatékony segítséget nyújthatnak a pozitív irányú változásban.

Amikor az önsorsrontó sémák meggyógyulnak, akkor az őket aktiváló helyzetekben az egyén egészséges reakciókat tud adni, s idővel ezek egyre kevésbé fognak aktiválódni. Amennyiben pedig ez mégis megtörténik, akkor a hozzájuk kapcsolódó negatív érzelmek nem fognak olyan tomboló erővel jelentkezni, s sokkal rövidebb ideig fog a negatív érzések fogságában ragadni a személy.

Mivel csökkennek a rossz érzések és a helytelen reakciók, könnyedebbnek, szabadabbnak és sokkal boldogabbnak képes látni az egyén a saját életét. Így felépülhet egy pozitív spirál, ami a kellemes érzések által megerősítőleg hat.

A sématerápia alkalmazásával tehát alapvetően változtatható meg az egyén élete, illetve a társas kapcsolatai, valamint az azokban való működés is sokkal szerencsésebb irányt vehet.