A zsíros arcbőr ápolásának alapszabályai (x)

A zsíros arcbőr ápolásának alapszabályai (x)

Egy minden igényt kielégítő, mondhatni tökéletes bőrápolási rutin összeállítása nem is olyan egyszerű. Sokaknak már az is gondot okoz, hogy pontosan behatárolják a bőrtípusukat, és az ennek megfelelő termékek között keresgéljenek.

Segítségképp nézzük meg, hogy mit érdemes tudni a zsíros bőr tisztításáról és ápolásáról.

Hogyan ismerhetjük fel a zsíros bőrt?

A bőr zsírosságáért a faggyúmirigyek a felelősek, melyek a zsírt, pontosabban a faggyút termelik. Ez az anyag egyébként számos jótékony hatású összetevőt (zsírsavakat, koleszterolt, szkvalént, di- és triglicerideket) tartalmaz, emellett segít megtartani a bőr nedvességét, és beépíteni a zsírban oldódó antioxidánsokat (például az E-vitamint).

Azonban az sem szerencsés, ha túlságosan sok termelődik belőle – ilyenkor beszélünk zsíros bőrről. A felesleges faggyú felgyülemlik a bőrön, emiatt az fénylővé, zsíros tapintásúvá válik, illetve e bőrtípus gyakori velejárója a pórusok kitágulása is.

A faggyú pedig képes eltömíteni a pórusokat, ami mitesszereket és pattanásokat okoz. A zsíros bőr tehát gyakran egyben aknés is. Az oka lehet genetikai vagy hormonális eredetű, de akár egy rosszul összeállított rutin is állhat a háttérben. A jól kiválasztott kozmetikumokkal viszont sokat javíthatunk a bőr állapotán.

Hogyan tisztítsuk a zsíros bőrt?

Minden arcápolási rutin alapja a megfelelő tisztítás. A zsíros bőrre pedig ez fokozottan érvényes, hiszen a szennyeződések és a smink mellett a felgyülemlett faggyúréteget is el kell távolítani.

Célszerű olyan Helia-D arctisztító készítményt választani, amely kifejezetten zsíros bőrre lett kifejlesztve, és felületaktív hatóanyagokat tartalmaz, amik képesek megszabadítani a bőrt a faggyútól. Egy jó arclemosó ezenfelül mattító hatással rendelkezik, így mérsékli a túlzott csillogást.

Viszont nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem, és olyan agresszívan tisztítani a bőrünket, hogy az kiszáradjon, ugyanis ilyenkor a bőr védekezésként még több faggyút kezd el termelni, és kialakul egy ördögi kör.

Használjunk tehát alaposan, de mégis kíméletesen tisztító kozmetikumokat, valamint reggel és este is fordítsunk gondot az arclemosásra!

Milyen termékeket kerüljünk?

Ha a bőrünk zsíros, mellőzzük a túlságosan tömény, zsíros állagú krémek használatát, hiszen ezektől csak még jobban fénylik majd a bőr, és kellemetlen, ragacsos érzést okoznak!

Szavazzunk inkább a gyorsan beszívódó, könnyed hidratálókra, melyek biztosítják a nedvességet, de közben mattítanak is. Hidratálásra ugyanis még a zsíros bőr esetén is szükség van, hiszen a vízhiány itt is jelentkezhet.

A hámlasztáshoz érdemes szalicilsavas készítményt használni, ez az anyag ugyanis a pórusok belsejébe is képes behatolni, így csökkenti a pattanások kialakulásának esélyét.

Viszont még zsíros bőr esetén is célszerű tartózkodni a túl sok alkoholt tartalmazó kozmetikumoktól (kivéve a jótékony hatású zsíralkoholokat), hiszen ezekkel szárítjuk a bőrt, ami még fokozottabb faggyúképződéshez vezethet.