Corona Kumar, Covid Marie és Karantén

Corona Kumar, Covid Marie és Karantén

Fotó: Unsplash/Julie-Johnson

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus már nyomot hagyott a keresztnevekben is. Először egy Corona Kumar nevű kislányról írt a sajtó, majd nemsokára megjelent Covid Marie. Ázsiában egyre több szülő őrzi meg gyermeke nevében az átélt nehéz hónapokat. Így aztán terjednek a Covid-19-hez kapcsolható nevek, annak ellenére, hogy első pillantásra meglehetősen bizarrnak tűnik mindez. A koronavírus-járvány ihlette nevek hordozói viszont nem biztos, hogy megköszönik e furcsa emlék állítást a szüleiknek.

Mint arról a Le Figaro beszámol, április 13-án a Fülöp-szigeteken fekvő Bacolodban Colline Tabesa egy lánynak adott életet. Az apával, John Tupassal egyetértésben úgy döntöttek, hogy a Covid Marie névre keresztelik. Mégpedig hálából azért, hogy a szülés a nehéz idők ellenére problémáktól mentesen zajlott. A 23 éves anyuka a francia AFP hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy nagyon rájuk ijesztett a járvány, és lányuk neve örökké emlékeztetni fog erre a rendkívüli időszakra.

Néhány héttel korábban India délkeleti részén két anyukában is felötlött ez a gondolat. Az egyik gyermeket így Corona Kumarnak, míg a másikat Corona Kumarinak hívják. A szülést levezető orvos elismeri, hogy az egész az ő ötlete volt, és maga is meglepődött azon, hogy a szülők elfogadták a javaslatot. „Azzal érveltem, hogy így jobban fel lehet hívni a figyelmet erre a szörnyű betegségre” – mesélte a doktor a francia lapnak.

Indiában gyártani kezdik a koronavírus elleni vakcinát | Magyar Hang

Egyelőre még kísérleti stádiumban van az a brit oltóanyag, amelyet saját kockázatára el kezdett előállítani a világelső vakcinagyártó cég.

India egyik északkeleti tartományában is felmerült egy az otthonuktól több száz kilométerre karanténban rekedt párban, hogy újszülött gyermekük nevével állítsanak emléket ezeknek a furcsa, gondokkal terhes napoknak. Fiuknak ezért a Lockdown (karantén, bezártság) nevet adták.

A lap emlékeztet arra, hogy míg 1975-ben Franciaországban csak az újszülöttek két százaléka kapott ritka nevet, addig ma már tíz százalék visel olyat, amelyből hatnál kevesebb van. E növekedés azért is furcsa, mert ezeknek a keresztneveknek a viselői sokszor teherként hordozzák életük végéig szüleik bohókás ötletét.

Franciaországban a szülők 1993-tól szabadon adhatnak nevet a gyermeküknek. Igaz, ez ellen a gyermekvédelem vétójoggal élhet, és ha az ügyészség is úgy találja, hogy a választott név sérti a gyermek érdekeit, akkor a szülőket annak megváltoztatására kötelezik. Így utasították el az utóbbi időben a Jihad, a Titeuf (képregény hős) vagy a Griezmann és a Mbappé (a világbajnok francia foci válogatott tagjai) neveket.