Ezért hazárdjáték télen a nyári gumi (x)

Ezért hazárdjáték télen a nyári gumi (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért nem jó ötlet télen a nyári gumi használata egyetlen autón sem? Avagy milyen okból kiindulva nem tanácsos spórolni a cserén még akkor sem, ha látszólag azt is gondolhatná az ember, hogy ezzel azért nyerni tud?

A cikkben segítünk mögé látni a kérdéskörnek, és rávilágítunk, hogy mennyire komoly rizikót rejt magában a decembertől márciusig tartó időszakban a nyáron használatos abroncsokat fent hagyni. Vágjunk is bele!

Nem véletlenül ajánlják szezononként a gumicserét

Még csak nem is valamiféle kereskedelmi fogás van a dolog mögött. Sokkal inkább racionális indoka van a javaslatnak. Mégpedig az, hogy télen egész egyszerűen nem biztonságos nyári abroncsokkal közlekedni.

Mindegy, hogy az Olcsobbgumi.hu áruház személygumi vagy más kategóriáján belül a TOP minőséget választja-e az ember. Ahogy a hőmérséklet tartósan +7 Celsius fok alá esik, mindenképp indokolt a csere.

Hogy miért? A titok nyitja az abroncsok keverékében, összetételében keresendő. Az áprilistól októberig ajánlott garnitúrákat úgy fejlesztik, hogy a melegebb időben tapadjanak jól. Télre viszont ez akaratlanul is elveszik, ami szó szerint kockázati faktor.

Pontosan emiatt hazárdjáték télen a nyári gumi használata

Kőkemény fizikán alapul a dolog. Ha egy-egy abroncs összetétele nem megfelelő, akkor a hidegben veszít a tapadásból. Pláne olyankor, amikor csapadékossá válik az idő, netán még a fagy is nehezíti a körülményeket.

A mit sem sejtő autós ilyenkor bár próbál fékezni, az autó egyik pillanatról a másikra kormányozhatatlanná válik. Ha ebbe a helyzetbe kerül valaki, akkor szerencse kérdése, hogy mekkora lesz a baj.

Holott a komplett problémát meg lehet előzni azzal, ha nem kockáztatunk. Tegyük csak mérlegre gondolatban. Megéri spórolni néhány tízezer forintot, miközben azt kockáztatja az ember, hogy akár ripityára törheti az autóját és saját magát? Persze, hogy nem!

Lehet-e jó alternatíva a négyévszakos autógumi?

Bizonyos mértékig igen. Tudni kell, hogy a technológia sokat fejlődött az elmúlt években. Emiatt a korszerű négyévszakos garnitúrák tényleg remekül tudnak teljesíteni nemcsak nyáron a melegben, hanem akár +7 Celsius fok alatt is.

Ezzel együtt látni kell, hogy megvannak a korlátaik is. Amikor például jön egy komolyabb hóesés, netán fagypont alatt egyéb csapadék hullik az égből, onnantól kezdve bizony a négyévszakos garnitúrával is érezheti úgy az ember, mintha korcsolyázna.

Azt kell tehát felmérni, hogy télen hogyan is néz ki az autó használata a mindennapjainkban. Ha meg tudjuk választani, hogy mikor megyünk a járművel, és tudjuk azt mondani, hogy most bizony nem indulunk útnak, akkor a négyévszakos is megfelelhet.

De ha tényleg napi szinten vezetünk, sokat is hajtunk, akkor a téli szett lesz a kézenfekvő. A nyári pedig semmiképp, mert az tényleg kész hazárdjáték.