Mikor érdemes alkalmazni a sós vizes öblögetést? (x)

Mikor érdemes alkalmazni a sós vizes öblögetést? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A természetes gyógymódok nagy részére jellemző, hogy amilyen egyszerűek, olyan nagyszerűek. Nincs ez másképp a sós vizes öblögetés esetében sem, hiszen csupán két, minden háztartásban fellelhető összetevőből áll, és rengeteg panasz esetén hatásos.

Persze célszerű a sima asztali só helyett például étkezési Himalája sót használni, ami a Himalája Sóház gasztronómiai termékeinek kínálatában is elérhető. Amellett, hogy kiváló az ételek ízesítésére, vízben feloldva szájöblögetőként alkalmazhatjuk az alábbi esetekben is:

Torokfájás, mandulagyulladás

A torokfájás igen kellemetlen tud lenni, sokszor még a nyelést is kínszenvedéssé teszi. Az ismert házi praktikák mellett (méz, gyömbértea, fokhagyma, stb. fogyaztása) próbáljuk ki a sós vizes gargalizálást is!

2 deciliter vízben oldjunk fel egy csapott teáskanálnyi sót, és ezzel öblögessünk, gargalizáljunk. A só fertőtlenítő hatású, így elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, ráadásul a fájdalmat is csökkenti. Bátran alkalmazzuk naponta többször is!

Fogfájás

Az imént említett fájdalomcsillapító hatás akkor is nagyon hasznos, ha a fogunk “rosszalkodik” éppen. Ha a fogorvos csak napok múlva tud fogadni, akkor addig öblögessünk gyakran sós vízzel (lehetőleg minden étkezés után), mert csökkenti a panaszokat.

Ám nagyon fontos: még ha úgy is érezzük, hogy csillapodik a fájdalom, akkor is haladéktalanul keressük fel a fogorvost, mert a szuvas fogakon semmilyen házi praktika nem segít, csak a szakorvosi kezelés!

Ínygyulladás

A fogíny gyulladása igen gyakori jelenség, legfőbb ismertetőjele a mosáskor vérző fogíny, de érzékenység, duzzanat és fájdalom is jelentkezhet. Ha sűrűn előfordul és hosszabb ideig fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz, de átmeneti megoldásként a sós öblögetés is segíthet.

A só ugyanis gyulladáscsökkentő hatású és eltávolítja azokat a baktériumokat, amik tovább súlyosbítanák a panaszokat, valamint a folyadékgyülem távozását is elősegíti.

Szájüregi fekély vagy afta

A só fentebb már részletezett gyógyhatásai afta vagy fekély esetén is érvényesülnek, így ha efféle panaszok jelentkeznek, akkor is bátran alkalmazzuk, hatékonyan csökkenti a tüneteket.

Allergia

A por-, állatszőr- vagy pollenallergia az orrdugulás és könnyezés mellett köhögési inger és torokkaparás formájában is jelentkezhet. A sóoldat azonban eltávolítja a szájüregből és a garat környékéről a szájon át belélegzett és megtapadt allergéneket.

A szájhigiénia megőrzése

Ha a fenti panaszok egyikét sem tapasztaljuk, akkor is érdemes napi szinten sós vízzel öblögetni, hiszen tökéletesen kiválthatóak vele a mesterséges összetevőket tartalmazó szájvizek.

Ilyenkor a reggeli és esti fogmosást követően öblögessünk a sóoldattal körülbelül fél percen keresztül, ezután köpjük ki. Ha megoldható, célszerű napközben is alkalmazni, minden étkezés után. Tartsunk a táskánkban egy kis üvegben sós vizet, hogy bárhol, bármikor felfrissíthessük és megtisztíthassuk vele a szájüreget.