Használjunk-e fényvédőket ősszel és télen is? (x)

Használjunk-e fényvédőket ősszel és télen is? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napfény az életet jelenti nemcsak a bolygónk számára, hanem számunkra is, hiszen az egyik legfontosabb vitamin, a D-vitamin előállítása a napfény hatására történik a szervezetben. Szükségünk van rá az immunrendszer normál működéséhez, az optimális csontozat és izomzat fenntartásához, valamint a hormontermeléshez is.

Előnyei ellenére káros hatásai is vannak a túlzott napfénynek, napozásnak, pontosabban az UV sugárzásnak, ugyanis gyorsítja a bőr öregedését, a ráncok képződését, illetve hozzájárulhat a melanómák képződéséhez. Amennyiben fontos számodra a bőröd egészsége, a fiatalosságának megőrzése, szükséged lesz fényvédelemre a mindennapokban is.

A tudatos bőrápolás a fényvédelemnél kezdődik

A bőr fényvédelme egész évben fontos, így tudatos bőrápolással sokat tehetsz a bőröd egészségéért. A MediNatural fényvédő arckrémek mindennapos használatra lettek kifejlesztve, így egész évben természetesen védekezhetsz a nap káros sugarai és a szintén bőröregedést kiváltó, a monitorok által kibocsátott kék fény ellen.

Az őszi és téli hónapokban kevésbé valószínű, hogy leégsz, azonban a védtelen bőröd ekkor is ki van téve a káros UV-A sugaraknak, amelyek mélyen behatolnak a bőr legvastagabb rétegébe, így idő előtti öregedést okoznak, és hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához. A bőrrákot okozó napkárosodás halmozódik, ezért lényeges, hogy minden évszakban megfelelő fényvédelemben részesítsd a bőrödet.

Minek a fényvédelem, amikor nem is süt a nap?

Míg nyáron sokaknak már teljesen természetes, hogy fényvédő krémeket használjanak nemcsak a nyaralás alkalmával, hanem minden nap, addig a hidegebb hónapok felhős, ködös időjárása könnyen becsaphat minket, hiszen amikor napokig, hetekig a Napot sem látjuk, azt hihetjük, a bőrünk is biztonságban van. Azonban az UVA sugarak nem tétlenkednek, a sűrű felhőkön és a ködön is képes áthatolni akár a 80%-uk is. A hó kimondottan veszélyes, hiszen a sugárzás nagy részét visszaveri, többet, mint a száraz tengerparti homok vagy a vízfelületek. Síelés közben, nagy magasságokban még nagyobb a leégés, a károsodás veszélye.

Azoknak, akik a hidegebb hónapokban is szeretnek túrázni, futni vagy sétálni a szabadban, bőrüket ugyanolyan védelemben kell részesítsék, mint nyáron.

Mi történik a bőrrel a napsugárzás hatására?

A Napból érkező sugárzás mintegy 90%-a UV-A sugárzás, amely a hosszabb hullámhossz révén könnyebben áthatol még az ablaküvegen is. Oxidatív hatása révén roncsolja a bőr rugalmasságáért felelős kollagén rostokat.

Az UV-B fokozza a melanin termelődését, ezáltal a barnulást, továbbá elősegíti a D-vitamin termelését is, viszont hosszú távon és nagy dózisban ez is károsítja a hámsejteket, hatására alakulnak ki a pigmentfoltok, gyulladások.

A bőr nappal szembeni érzékenysége ősszel és télen nagyobb lehet, mint nyáron, így a fényvédelem egész évben elengedhetetlen. A legjobb, ha beépíted a napi arcápolási rutinodba, akkor biztos nem marad ki, és nyugodt lehetsz afelől, hogy Te mindent megtettél a bőröd fiatalságának és egészségének megőrzéséért.