Hét érdekesség, amit kevesen tudnak a szemlencséről (x)

Hét érdekesség, amit kevesen tudnak a szemlencséről (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szokás mondani, hogy „úgy ismeri, mint a saját tenyerét”, na de ha a tenyerünket ennyire ismerjük, akkor a szemünkről miért tudunk olyan keveset? Hogy csökkentsük a szem tenyérrel szembeni hátrányát, íme pár érdekes tény a szemlencséről!

1. A szemlencse alapvetően 3 részből áll. A külső része a lencsetok, amely mindössze pár ezred mm vastagságú, a belsejét pedig a lány, kocsonyás állagú kéreg és a tömörebb állagú mag alkotja. A szemlencse átmérője általában 9-10 mm, a vastagsága azonban emberenként eltérő lehet.

2. A szemlencse fő feladata a fény fókuszálása, viszont ezt a fontos feladatot nem egyedül, hanem a szaruhártyával együtt látja el. A szaruhártya átlagos törőereje 43 dioptria, a szemlencséé pedig 22. Tehát mondhatjuk, hogy a munka nagy részét a szaruhártya végzi, ez meg is magyarázza, miért ezt formálják át a lézeres látásjavító eljárások során.

3. Érdekesség, hogy a szem valójában úgy fókuszál, hogy módosítgatja a szemlencse domborúságát. Amikor közeli dolgokat szemlélünk, akkor domborúbb lesz, ha távoliakat, akkor pedig laposabb. A mozgását a tartórostok és az izmok összehangolt munkájának köszönhetjük, amely több mint 1 mm-nyi változást is elő tud idézni a szemlencse vastagságában.

4. A szemlencse tömegének körülbelül egyharmadát teszik ki a fehérjék, a maradék kétharmadot pedig a víz. A lencse a hátulsó csarnokvízből „táplálkozik” ozmózissal, bár talán túlzás ezt táplálkozásnak nevezni, hisz a szemlencsében nincsenek élő sejtek.

5. A szemlencsében lévő fehérjékből konglomerátumok jöhetnek létre, azaz szemcsékké állhatnak össze, amely sajnos nem igazán előnyös a szemlencse tulajdonosa számára. Ezek a szemcsék miatt ugyanis romlik a lencse átlátszósága és elkezdődik a leggyakoribb lencsebetegség, a szürkehályog kialakulása. Minél idősebbek vagyunk, erre annál nagyobb az esély, és még csak meg sem előzhető. Aggodalomra azonban nincs ok, mert ma már a szürkehályog is kezelhető. A nagy múltú Focus Medicalnál a legmodernebb eszközökkel és hatalmas tapasztalattal végzik a szürkehályog műtéteket, amelyek nemcsak a szürkehályogtól szabadíthatják meg a beavatkozásra alkalmas embereket, hanem még az éles látásukat is visszaadják!

6. Azt is kevesen tudják, hogy a már említett, a lencse belsejét kitöltő anyag életünk kezdetén még lágy, és csak serdülőkorban kezdenek el összetömörülni és megkeményedni a rostok, hogy létrejöhessen a lencsemag. Az a bizonyos keményedés viszont azzal jár, hogy csökken a lencse alakváltoztató képessége, azaz nehezebben alkalmazkodik a különböző távolságokhoz. Valójában ez az oka az öregszeműség (presbyopia) kialakulásának.

7. Az előző pontból adódó érdekesség, hogy a szemlencse életünk során végig növekszik. Az oka a hámsejtek lencserostokká alakulása, amely folyamatosan növeli a térfogatot. Összességében életünk során így a lencse térfogata akár 33%-kal is megnőhet.