Hólyaghurut vagy felfázás: van-e különbség? (x)

Hólyaghurut vagy felfázás: van-e különbség? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felfázás gyakoribb az őszi-téli időszakban, pedig korántsem feltétlenül a hideg az okozója, viszont a betegséget okozó baktériumoknak kedvez a hűvös környezet. Kellemetlen és fájdalmas tünetekkel járhat együtt a hólyaghurut kialakulása.

Leginkább a hüvelyben és a vastagbélben található baktériumok okozzák ezt a nőknél sokkal gyakrabban előforduló betegséget. Ennek oka a női test felépítése, azaz hogy a húgycső külső nyílása és a végbélnyílás nagyon közel vannak egymáshoz, így a kórokozók könnyen bejuthatnak a húgycsőbe.

Hogyan alakul ki a hólyaggyulladás?

Legtöbbször a bélrendszerben honos E-coli baktérium tehető felelőssé a hólyaghurut létrejöttéért, ezért fontos annak is egészségesen tartása. A táplálkozásunkra és az emésztésünkre jótékony hatású termékeket beszerezhetjük a Patikatt.hu szív-, ideg-, vesegyógyszereinek a kínálatából, amelyek elősegíthetik különféle megbetegedések megelőzését.

A baktériumok a húgycsőbe kerülve már könnyedén eljutnak a húgyhólyagig, ahol aztán megtelepszenek, és kezdődnek a felfázásos tünetek. A húgyhólyagban pangó vizelet miatt gyorsan fellángolnak, ezért nem szabad halogatni a vizeletürítést.

A nők ugyan hajlamosabbak erre a betegségre, de a megnagyobbodott prosztata miatt a középkorú, vagy idősebb férfiak esetében is okozhat problémát.

Az első tünet a gyakori vizelési inger, majd égő és csípő érzés is kíséri a vizeletürítést, esetleg fájdalmas alhasi görcs is jelentkezhet. Amennyiben véres vizelet, láz, hidegrázás is megjelenik, feltétlenül keressük fel orvosunkat!

Hólyaghurut és a szex

A hólyaggyulladás szex hatására is kialakulhat, ugyanis a hüvelyben található mikroorganizmusok a behatolás által könnyen a húgycsőbe kerülhetnek a hüvely és a húgycső közelsége miatt. Nászutas betegségnek is nevezik a jelenséget, mivel általában a párok ilyenkor aktívabb szexuális életet élnek, ezért nagyobb az esély a betegség kialakulására.

Ezeket a baktériumokat az aktus után minél hamarabb célszerű kipisilni, hogy ne legyen idejük elszaporodni, tehát a nőknek megelőzésképpen ajánlott rögtön a szeretkezés után kiüríteni a hólyagot.

Gyakori partnercsere is okozhatja a gyulladást, így ennek kizárásával is csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát.

Mikor újul ki a betegség?

Sajnos nagyon gyakran és nagyon sok embernél előfordul, hogy újra és újra visszatér a felfázás. Ilyen esetekben felül kell vizsgálnunk, vajon mit kellene másképp cselekednünk. A fentebb említett rizikófaktorokon kívül még sok dolog szóba jöhet a betegség kiújulásának okozójaként.

Kerüljük a túl szűk nadrágot, a műszálas tangát, az átnedvesedett ruhák viselését szauna vagy uszoda után. A kézmosás alap, de a helyes WC használat is sokat segíthet, a törlésnél is figyeljünk az irányra, csakis elölről hátra.

Ellenkező esetben könnyen a hüvelybe jutnak a kórokozók, onnan a húgycsőbe, aztán megfertőzhetik a vesét és a húgyhólyagot is. Nem utolsósorban pedig az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is hatékony lehet a megelőzésben.