Miért lesz mindig is trendi a retro zene? (x)

Miért lesz mindig is trendi a retro zene? (x)

Igaz, hogy világunk rohamléptekkel fejlődik és változik, viszont akadnak olyan dolgok, amelyek bár közel sem újkeletűek, mégsem merültek a feledés homályába.

Nem véletlen, hogy manapság is hódítanak a retro zenék, a divatban is időről-időre visszaköszönnek a múlt századi stílusjegyek és az ételek közt is roppant népszerűek a tradicionális fogások. De mitől lesz mégis menő az, aminek elméletileg már idejétmúltnak kellene lennie?

„Mintha ezt már hallottam volna valahol…”

Legyünk őszinték: a mai zeneiparban egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki újat akar alkotni. Hisz már szinte mindent megzenésítettek és megénekeltek amit csak lehet, így a mostani előadóknak igencsak fel van adva a lecke.

Ilyenkor pedig gyakran felmerül az ötlet: kapjunk elő egy régi örökzöldet, akár a múlt század derekáról, poroljuk le, írjunk a dallamra egy jó szöveget, hangszereljük át a mai trendeknek megfelelően és már kész is a „mindent vivő sláger”.

A közönség ifjabb tagjainak minden bizonnyal újszerű élményben lesz része, ám az idősebb korosztály valószínűleg csak sokat sejtető mosollyal bólogat majd, amikor felismeri a modern ütemek mögött az eredeti dal morzsáit.

Olyannyira bevált recept ez manapság, hogy a leghíresebb előadók is élnek vele, hazai- és világviszonylatban egyaránt. Még olyan nagy nevű, kreatív zenészek és együttesek is dolgoznak fel régi dalokat, mint például Majka és Curtis, a Halott Pénz, Madonna, Ava Max vagy Dua Lipa.

Hogyha viszont megtudjuk egy slágerről, hogy valójában „nincs új a nap alatt”, hanem csak újraértelmeztek egy talán rég elfeledett dalt, akkor természetes, ha feléled bennünk a kíváncsiság, hogy vajon mi is lehetett az eredeti szerzemény.

Régi dallamok újragondolva

Egy-egy fiatal számára igen nagy meglepetést tud okozni, amikor a kedvenc zenéi hallgatása közben egyszer csak közlik vele a szülei vagy a nagyszülei, hogy ők ismerik ám ennek a dalnak az eredeti verzióját, az ő fiatalkorukban nagy sláger volt, mindenki erre bulizott.

Akit pedig ennek hatására érdekelni kezd a retro zenék világa, az keresve sem talál jobb lelőhelyet, mint a Retro Rádiót, hazánk leghallgatottabb régi dalokat közvetítő csatornáját. Az Online Rádió weboldalán is fogható adásban egészen a ‘60-as évektől kezdve csendülnek fel az egyes korszakok legnagyobb slágerei, igényes összeállításban, színes műsorokkal megtűzdelve.

Szinte borítékolható, hogy már pár órányi rádiózás alatt is legalább fél tucat olyan slágert ismerünk fel, amelynek jelenleg is van népszerű, feldolgozott változata.

A retro slágerek igazi vonzereje

A Retro Rádió hallgatóságának igen jelentős részét teszi ki az a korosztály, aki még nem is élt akkoriban, amikor a csatornán sugárzott dalok a fénykorukat élték. Ez annak köszönhető, hogy sok fiatal szeretné megismerni a régi slágereket, eredeti verzióban.

Néha pedig az a megdöbbentő felismerés éri őket, hogy az originál változat még jobb is, mint a felújított. Véletlen lenne, hogy a retro bulikra és fesztiválokra is rengeteg 30 év alatti jár? Aligha.