Penész ellen páramentesítővel (x)

Penész ellen páramentesítővel (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A penész kialakulásának egyik alapfeltétele a nedves levegő. Általában a hidegebb, kevésbé szellőztetett helyiségek falain jelenik meg a penész apró, feketés színű foltok és kellemetlen, dohos szag formájában. Megszabadulni tőle véglegesen nagyon nehéz, amíg a számára kedvező feltételek fennállnak.

A penész számára ideális az, ha a lakásban a levegő páratartalma tartósan magasabb, mint 55-60 százalék. Ez egy esős időszakban könnyen megvalósul, hiszen hiába szellőztetünk, kívülről is nedves levegő érkezik a helyiségbe. Télen leginkább a lakásban történő szárítás, a főzés, illetve a zuhanyzás okozza a páratartalom megemelkedését. Nem tudunk olyan mértékben fűteni, hogy ezeket kiküszöböljük. A magas energiaárak mellett ez megvalósíthatatlan dolog.

Egy jó megoldás marad, a párátlanító berendezés vásárlása. A Páramentesítő.hu weboldalon páramentesítő készülékek nagy választékát találjuk mind a háztartási, mind az ipari felhasználás területére.

Mit tegyünk, ha már kialakult a penészedés?

A penész elleni első lépés a szakszerű eltávolítás. Fontos, hogy szárazon soha ne töröljük le a penészt a falról, mert a penészspórák a levegőbe kerülnek, és allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékeny embereknél. Hosszú távon senkinek sem jó, ha penészes környezetben tölti az idejét, ezért minél hatékonyabban és gyorsabban meg kell tőle szabadulnunk. Ma már sok penészölő szer kapható, amelyeket a használati utasításnak megfelelően alkalmazzunk. Ezek használata után nagyon alaposan, akár több órán át szellőztessük ki a helyiséget, hiszen erős vegyszerekről van szó.

A gyerekszoba penészmentesítése

Ha a gyerekszobát érinti a probléma, fokozott figyelemmel kell eljárnunk. Alkalmazhatunk természetes gombaölő szereket, mint például a szódabikarbónát, de ezek nem minden esetben elegendőek. Ha vegyszeres kezelésre van szükség, előfordulhat, hogy a vegyszer szaga olyan erős, hogy emiatt néhány napig nem célszerű ott aludnia a gyermeknek. A vegyszeres kezelés előtt érdemes elpakolni vagy letakarni a gyerek játékait, ruháit, bútorait, hogy még véletlenül se kerüljön a gyermek közelébe a maró, kémiai anyag. A penészmentesítés után egy alapos takarításra is szükség van, hiszen nemcsak a falakon tudnak megtapadni a penészspórák.

A penész eltávolítása után fontos, hogy a kialakulásban szerepet játszó tényezőket megszüntessük. Vizsgáljuk meg, hogy nem vizesedik, ázik át a fal kívülről, vagy a rossz szigetelés miatt alulról. Ebben az esetben ki kell javítani a hiányos szigetelést, különben a penész állandó vendég lesz a háznál. A gyerekszobában soha ne szárítsunk ruhákat, próbáljuk meg optimális szinten tartani a levegő páratartalmát. Ennek mérésére ma már számtalan eszköz áll a rendelkezésünkre. Ha szükséges, alkalmazzunk páramentesítő készüléket a gyerekszobában, amivel megelőzhetjük a penész újbóli kialakulását.

Páramentesítővel tehát hatékonyan küzdhetünk meg a penész kialakulása ellen, amihez jó, ha kéznél van egy páramentesítő gép.