Csak hétfőn folytatódik az előválasztás

Csak hétfőn folytatódik az előválasztás

Előválasztási sátor a Bikás parkban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig két órával azután, hogy elindult az első magyarországi ellenzéki előválasztás, a rendszer le is állt. A szervezők először azt közölték, hogy a túl sok szavazó miatt bővíteni kell a technikai hátteret, néhány órával később azonban már támadásról beszélnek.

Csak hétfőn folytatódik az ellenzéki előválasztás – közölte az Országos Előválasztási Bizottság. Azt írták, hogy technikai elemzést végeztek és teljesen világossá vált, hogy a „ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”.

A testületnek közleménye szerint „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”. Az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz, ugyanakkor ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetőek. Így a voksolás szeptember 20-án, hétfőn reggel 7 órától folytatódik.

A szavazás szombaton reggel 8 órakor vette kezdetét, ám röviddel ezután leállt a rendszer. Akkor azt közölte az előválasztási bizottság, hogy minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel a szavazni vágyók, így szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Akkor az egész helyzetet még úgy értékelték, hogy „hatalmas siker az előválasztás”. Dél körüli időpontra tervezték az újraindulást, azonban mostanra már biztossá vált, hogy ez nem fog megtörténni.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Facebook oldalán jelentette be, hogy a leállás után Miskolcról Budapestre utazott, hogy személyesen tudja meg, mi is történt. – Mint kiderült, egy nagyon durva technikai támadást intéztek az előválasztás informatikai háttere ellen – fogalmazott. Szerinte tehát vannak olyanok, akik félnek a kormányváltó erők hangjától, el akarják némítani a magyar embereket. Ám megfogalmazása szerint csapataik harcban állnak, az informatikusok dolgoznak, mert „nem hagyják, hogy akár belföldről, akár külföldről” megpróbálják elnémítani őket.

Címkék: előválasztás