A brüsszeli magyar nagykövetség előtt tüntettek az LGBTI-jogokért

A brüsszeli magyar nagykövetség előtt tüntettek az LGBTI-jogokért

LGBTI-tüntetők a brüsszeli magyar nagykövetség előtt 2020. november 26-án (Fotó: Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön körülbelül tíz rendőr állt sorfalat a brüsszeli magyar nagykövetség épülete előtt, a csendes, kertvárosi egyirányú utca másik oldalán pedig körülbelül ötven személy, főleg fiatalok demonstráltak. Szórólapokat osztottak, szivárványos zászlókat és uniós lobogót hoztak, és transzparenseket tartottak magasba.

A beszédekben azért bírálták a magyar és a lengyel kormányt, mert az elmúlt időszakban az LGBTI-közösségeket hátrányosan érintő döntéseket hoztak. Példaként említették, hogy a magyar alaptörvény módosításában az azonos nemű párok nem felelnek meg a család kategóriájának és hogy kizárják őket az örökbefogadás lehetőségéből is. Emiatt azt követelték a tüntetők, hogy az Európai Bizottság indítson kötelezettségszegési eljárást a magyar kormánnyal szemben.

– Egész Európában tanúi vagyunk ennek a jelenségnek, amely a populizmushoz köthető. Más országokban is láthatjuk a kisebbséggel szembeni intoleranciát, de ami Magyarországon és Lengyelországban történik, az valami más – mondta tudósítónknak az esemény szervezője, Rémy Bonny. – A magyar és a lengyel kormány a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés kapcsán korlátozza az LGBTI-közösségek jogait, ezt pedig 2020-ban nem lehet elfogadni. Azért vagyunk itt, a magyar nagykövetség előtt, hogy ennek hangot adjunk, de az üzenetünk szól egész Európának. Fontos ez most, amikor a lezárások miatt sokkal kevesebb lehetőségünk van hasonló megmozdulásokat szervezni.