A Fidesz kilép az Európai Néppártból

A Fidesz kilép az Európai Néppártból

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ezúton szeretnénk értesíteni az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Néppártban a pártszabályzat 9. cikke alapján.” – a Fidesz nemzetközi titkárságának levelét Novák Katalin hozta nyilvánosságra. Ezzel már végleg pont kerül a Fidesz és a pártcsalád között két éve fennálló viszály végére.

A magyar kormánypárt az Európai Néppárt frakcióját már bő két hete otthagyta. A konkrét kenyértörés azután történt meg, hogy a Néppártban több mint 80 százalékos többséggel megszavaztak egy olyan szabálymódosítást, aminek értelmében sokkal egyszerűbb felfüggeszteni vagy kizárni egy képviselőcsoportot. Orbán Viktor miniszterelnök már a szavazás előtt jelezte, hogy amennyiben ezt elfogadják, akkor nem maradnak tovább tagok. Ez pedig így is történt. A Fidesz európai parlamenti delegációja ezzel együtt sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy naponta többezer európai ember életét követelő járvány idején az EPP frakció „kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait”.

Az Európai Néppárt ezután közölte, hogy kizárási eljárást indítanak a párt ellen.

Címkék: Európai Néppárt