Tízezrek tüntettek Bécsben a hétfőtől érvényes lezárás ellen

Tízezrek tüntettek Bécsben a hétfőtől érvényes lezárás ellen

Füstgránátot tartanak a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások ellen tüntetők Bécsben 2021. november 20-án. Alexander Schallenberg osztrák kancellár az előző napon bejelentette, hogy Ausztriában a koronavírus gyors terjedése miatt november 22-től teljes lezárást rendel el a kormány, 2022. február 1-jétől pedig kötelező lesz a védőoltás az országban. (MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási vihart kavart Ausztriában Alexander Schallenberg osztrák kancellár bejelentése a hétfőtől az egész országra kiterjedő lezárásról, illetve arról, hogy a koronavírus elleni oltás február elsejétől kötelezővé tehetik. A mostani, első körben tíznaposra tervezett szigorítás oltottakra és oltatlanokra is vonatkozik.

Szombaton ezért tüntetés indult Bécsben a döntés ellen: a rendőrség szerint harmincöt, a szervező Szabadságpárt szerint viszont 100 ezres tömeg vonult az utcára. A rendőrség – amely több mint ezerháromszáz főt vezényelt az utcákra – eddig tíz embert vett őrizetbe.

Az ismert szélsőjobboldaliakat, holokauszttagadókat és oltáselleneseket is felvonultató tömegben feltűnt transzparensek némelyike egyenlőségjelet tett a fasizmus és az oltási kötelezettség közé. Sokakon a vészkorszakban a zsidók által hordott csillagok tűntek fel – rajtuk az oltatlan felirattal –, sőt, voltak, akik a kancellárt az auschwitzi koncentrációs tábor orvosához, Josef Mengeléhez hasonlították.

A tiltakozáson a Szabadságpárt elnöke nem képviseltette magát, mivel egyes értesülések szerint pénteken pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Ausztriában egyelőre a lakosság kétharmadát oltották be, a szabad kórházi ágyak száma pedig egyre csökken, így az eredetileg tíz napra tervezett lezárásokat újabb tíz nappal meghosszabbíthatják majd, sőt, az oltatlanok ezután is karanténban lesznek – egészen addig, míg nem döntenek az oltás felvétele mellett, írja az MTI.

Péntek este a hollandiai Rotterdamban volt erőszakos tüntetés a járványügyi korlátozások ellen: a tiltakozók autókat gyújtottak fel, tűzijátékokat gyújtottak meg, kövekkel dobálták a rendőröket, tűzoltókat. A hatóságok egyes hírek szerint több mint 50 embert vettek őrizetbe, és hét ember megsebesült rendőrségi lövésektől. Számos holland politikus elítélte a Twitteren a történteket. Részben a rotterdami erőszak miatt az ügyvezető holland kormány szilveszterre is betiltotta a tűzijátékok, petárdák használatát az egész országban – jelentette az ANP holland hírügynökség.

Hollandia a múlt hétvégén három hétre újra bevezetett néhány járványügyi korlátozást, hogy lassítsa a koronavírus okozta fertőzés újbóli terjedését, de a napi fertőzések a világjárvány kezdete óta a legmagasabb szinten maradtak.