Teljesen lezárják Ausztriát tíz napra, tavasszal a kötelező oltást is bevezethetik

Teljesen lezárják Ausztriát tíz napra, tavasszal a kötelező oltást is bevezethetik

Koronavírus elleni oltásra regisztrálnak egy nőt egészségügyi dolgozók a bécsi Szent István-székesegyházban. (MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, amelyen bejelentették: hétfőtől tíz napra lezárják az országot. Az Index.hu tájékoztatása szerint az országban már korábban is vezettek be korlátozásokat, ezek azonban elsősorban az oltatlanokat érintették. Most viszont az intézkedések alól a beoltottak sem mentesülnek. Az új rendelkezéseket a Kurier szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP), Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) és a Zöldek is támogatták.

Az életbe lépő szabályozások szerint: a beltéri közösségi helyeken mindenhol kötelezővé teszik a maszkviselést, kijárási tilalom lép életbe, a munkahelyeken – ha lehetséges – home office-ban kell dolgozni, az iskolák és az óvodák viszont nyitva maradnak, de az intézményekben is kötelező lesz a maszkviselés. A szülőknek azonban nem muszáj iskolába küldeniük a gyerekeket, a tanároknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a diákok otthoni tanulás esetén se maradjanak le.

A korlátozásokat egyelőre tíz napra rendelték el, majd az eredmények kiértékelését követően további tíz napra meghosszabbíthatják, így legkésőbb december 12-én oldják fel a korlátozásokat. A kancellár a korlátozások szükségességét azzal indokolta, hogy csökkenteni kell az esetek, kontaktok számát azért, hogy a családok együtt ünnepelhessék a karácsonyt.

Arról is rendelkeztek, hogy megkezdik egy olyan törvénytervezet kidolgozását, amelynek értelmében február 1-től kezdve országos szinten mindenki számára kötelezővé tennék az oltást. Alexander Schallenberg ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az utóbbi hetekben számos alkalommal hangsúlyozták, hogy mindenkinek be kell oltatnia magát, de ez nem bizonyult elégségesnek. Hozzátette: korábban sokan kizárták az oltás kötelezővé tételét, de ezzel szemben most „szembe kell nézni a valósággal”, el kell ismerni, hogy szükség van erre.

Címkék: Ausztria, COVID–19