Az AfD már várja a Fideszt, „hiszen közelebb áll az ő frakciójukhoz, mint az Néppárthoz”

Az AfD már várja a Fideszt, „hiszen közelebb áll az ő frakciójukhoz, mint az Néppárthoz”

AfD-s tüntetők Hannoverben 2018. augusztus 15-én (Fotó: Facebook/AfD)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szívesen látják a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőit az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióban – közölte szerdán Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt társelnöke, az ID-frakció képviselője az MTI beszámolója szerint.

Az EP negyedik legnagyobb frakciójában dolgozó német képviselők vezetője közleményében kifejtette: „nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tartalmilag sokkal közelebb áll az ID-hez, mint az Európai Néppárthoz (EPP)”. Ez a közelség „megmutatkozik a migráció, az identitás és a nemzeti szuverenitás kérdésében” – tette hozzá Jörg Meuthen, megjegyezve, hogy a Fidesz mindig is „az álkonzervatív EPP konzervatív fügefalevele volt”.

A Németországban a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló párt társelnöke kiemelte, hogy a Fidesz távozása az EPP-frakcióból „mindenekelőtt Manfred Weber (CSU-s politikus, EPP-frakcióvezető) és a CDU/CSU súlyos veresége”. Mint írta, az AfD, és minden bizonnyal az ID többi delegációjának részéről senki nem ellenezné a Fidesz csatlakozását, éppen ellenkezőleg, közös meggyőződés, hogy Európa hazafias és szabadelvű erőinek együtt kell működniük.

Az ID-nek 76 képviselője van a 704 tagú EP-ben, többségüket az olasz Liga, a francia Nemzeti Tömörülés és az AfD politikusai teszik ki.

Közben az affaritaliani.it politikai hírportál szerint a Fidesz képviselőinek helyére a néppárti frakcióban éppen a Matteo Salvini vezette Liga pályázik, amely sajtóértesülések szerint a következő hetekben tervezi jelentkezését a képviselőcsoportba. A Liga a Mario Draghi vezette, nemrégiben alakult olasz koalíciós kormányhoz csatlakozva egyebek között az Európai Néppárthoz való közelítést akarta magának biztosítani, ahogyan ezt korábban Giancarlo Giorgetti, a Liga politikai tanácsadója, Salvini jobbkeze, a Draghi-kormány jelenlegi gazdasági fejlesztési minisztere hangsúlyozta. Ha a Liga csatlakozik az EPP-frakcióhoz, amelynek tagja a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország is, akkor az Európai Néppártban az olasz képviselők lesznek többségben.

Matteo Salvini egyébként üzenetet küldött Orbán Viktornak, melyben „a magyar nép iránti barátságot és közelséget” hangsúlyozta – közölte az olasz politikus pártja szerdán.

Az olasz sajtó találgatása szerint a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához csatlakozhat, amelynek elnöke tavaly ősztől Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) vezetője. Orbán Viktor február 25-én írt üzenetet Giorgia Meloninak, melyben a két párt közötti együttműködést erősítette meg, miután az Olasz Testvérek nem lépett be a Draghi-kormányba, és ellenzékbe vonult.

Deutsch Tamás mondta az Azonnalinak, hogy politikai frakcióhoz nem tartozó delegációként, függetlenekként folytatják a munkájukat, de a hogyan továbbról később döntenek majd.

Novák Katalin pedig az Indexnek azt mondta, hogy nem időszerű még beszélni arról, hogy a Fidesz a jövőben csatlakozik-e egy másik, jobboldali európai pártcsaládhoz, szerinte ugyanis most megfelel számukra az, hogy az EP-képviselőik függetlenként folytatják.

A Fidesz szerdán közölte, hogy pártja az EPP-frakció belső szabályzatának megváltoztatása miatt elhagyja a képviselőcsoportot. A Néppárt pedig azt közölte, hogy a frakcióból való kilépés miatt magából a pártcsaládból is kizárhatják a Fideszt.