Magából az Európai Néppártból is kizárnák a Fideszt

Magából az Európai Néppártból is kizárnák a Fideszt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután bejelentették kilépésüket a fideszes képviselők az Európai Néppárt frakciójából, kizárási eljárást indítanak a párt ellen az Európai Néppárt alapító okiratának 3. pontja alapján – derül ki a Néppárt közleményéből, vagyis magából a pártcsaládból is távozhat a Fidesz.

Mint az Azonnali felidézi, az alapító okirat hivatkozott 3. pontja szerint a Néppárt mint pártcsalád az Európai Parlamentben a néppárti frakcióban képviselteti magát. Ebből pedig most a Fidesz távozik, ezért kezdeményezik a pártcsaládból való kizárását is. Erről a politikai közgyűlés dönt, várhatóan a járvány elmúltával.

Navracsics Tibor fideszes volt európai uniós biztos az Indexnek azt mondta, hogy a Fidesz jelenleg is az Európai Néppárt (felfüggesztett) tagja, így képviselői az Európai Parlament más frakciójához nem csatlakozhatnak anélkül, hogy előbb az EPP-t is el ne hagynák. Szerinte elképzelhető az a frakciószövetségi konstrukció is, mely 1999 és 2009 között állt fenn a néppárti frakció és a brit konzervatív képviselők ED-frakciója között.

A döntést a Fidesz kilépéséről Budapesten hozták meg, és mi ezt tiszteletben tartjuk – mondta Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője szerda délutáni sajtótájékoztatóján a Hvg tudósítása szerint. Hozzátette: Mi szeretnénk hidat építeni, de ha a másik oldalon nincs senki, akkor ezt a hídépítést nem lehet semmire sem használni.

Mint mondta, több olyan kérdés merült fel, amivel kapcsolatban nem sikerült azonos álláspontra helyezkedni a magyar kormánnyal. Megemlítette a jogállamisági kérdést, az akadémiai szabadság és a média szabadságának ügyét, az igazságszolgáltatás függetlenségét. Kiemelte, hogy a tavalyi évben a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos vitában különösen nagyok voltak a távolságok.

Politikai frakcióhoz nem tartozó delegációként, függetlenekként folytatjuk a munkánkat, de a hogyan továbbról később döntünk majd – ezt már Deutsch Tamás mondta az Azonnalinak.

„Nem” – ezt válaszolta Novák Katalin az ATV kérdésére, hogy abból, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, következik-e, hogy elhagyja az Európai Néppártot is.

Az Indexnek ugyanő azt mondta, hogy a Néppártból való távozás még a jövő zenéje, ez a döntés még csak a frakcióból való kilépésről szólt. Szerinte nem időszerű még beszélni arról, hogy a Fidesz a jövőben csatlakozik-e egy másik, jobboldali európai pártcsaládhoz, szerinte ugyanis most megfelel számukra az, hogy az EP-képviselőik függetlenként folytatják.