Az EU „okos” szankciókat dolgozna ki az orosz olajra

Az EU „okos” szankciókat dolgozna ki az orosz olajra

Josep Borrell (Fotó: Mario Salerno / European Union)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg dolgozunk az Európai Unió hatodik oroszellenes szankciós csomagján, melynek keretében az olajembargó valamilyen formáját is fontolgatjuk. Úgy, hogy a szankció a lehető legnagyobb fájdalmat okozza az oroszoknak, miközben „a lehető legkisebb járulékos kárt okozzuk magunknak”, azaz „okos” szankciókban gondolkodunk – nyilatkozta a The Times-nak az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis, amit a Portfolio.hu vett észre.

Dombrovskis konkrét részleteket nem árult el, de jelezte: a szankciók egyrészt az orosz olaj fokozatos kivezetését irányoznák elő, ám az is az elképzelések között szerepel, hogy az embargó helyett az orosz olajexportra vetnének ki vámot egy bizonyos árplafonon túl.

A múlt héten kiszivárgott tervek között a fokozatosság mellett az is szerepelt, hogy a vezetékes olajszállítást kivennék a szankciók közül (így jön Magyarországra is az orosz olaj a Barátság vezetéken keresztül), vagy más szankció lenne rá érvényes, mint a hajós szállításra, illetve bizonyos olajfajtákra lenne érvényes a szankció.

Josep Borell uniós külügyi főképviselő egy másik lapnak utalt arra, hogy az uniós orosz gázimport (nemrég még 40 százalékos volt a részaránya) leváltása sokkal nehezebb és rövid távon nem is lehetséges kellő alternatíva nélkül, éppen ezért a szóban forgó szankciós körben nincs is szó a gáz embargó alá vonásáról.

Politico korábban diplomata forrásokból úgy értesült, hogy a javaslat kidolgozásáért felelős Európai Bizottság akár már hétfőn elküldheti a tagállamoknak a szankciós csomag terveit. Különösen érdekes az az értesülés, hogy az egyik diplomata szerint a bizottsági szankciós listára immár az összes orosz bankot rátennék, azaz a Gazprombankot is kizárnák a SWIFT-ből a Sberbank tervezett kizárása mellett. Így nem tudni, mi lenne azzal az orosz elnöki rendelettel, amely azt írja elő, hogy a Gazprombankon keresztül kell az európai gázvásárlóknak rubelben rendezni az április 1. után leszállított gázt. 

Ugyancsak nagy kérdés marad, hogyan lehet úgy a valóságban érvényesíteni az okos szankciókat, ha India és Kína nem partner az oroszellenes szankciókban, ugyanis így fennáll a veszély, hogy ők megveszik az Európából „kiutált” orosz olajat, majd az így felszabaduló piaci kínálat célba veszi Európát – írja a Portfolió.