Az EU hamarosan már az ötödik szankciós csomagot fogadhatja el Oroszország ellen

Az EU hamarosan már az ötödik szankciós csomagot fogadhatja el Oroszország ellen

Josep Borrell (Fotó: Mario Salerno / European Union)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Josep Borrell Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek ülésén azt közölte, írásbeli eljárás útján a Külügyek Tanácsa a napokban jóváhagyhatja az Európai Unió ötödik szankciós csomagját – adta hírül az MTI. Hangsúlyozta, továbbra is fontos, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra és támogassák Ukrajnát. Bár Zelenszkij ukrán elnöknek erős a támogatottsága, de az uniós külpolitikai képviselő szerint Ukrajnának több fegyverre, katonai képességre, erőforrásra van szüksége az orosz agresszió elleni harchoz. Egyúttal a nemzetközi közösségnek Oroszország még erőteljesebb elszigetelésére, még több szankció elfogadására kell törekednie. 

Brüsszeli információk szerint Josep Borrell és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pénteken Kijevbe utaznak és találkoznak az ukrán elnökkel. 

Az ötödik szankciós csomag értelmében az Európai Unió évente négymilliárd euró értékben behozatali tilalmat rendelne el az Oroszországból származó szénre, illetve teljes pénzügyi tranzakciós tilalomról rendelkezne négy kulcsfontosságú orosz bank esetében. Kikötési tilalmat vezetnének be az orosz – vagy orosz üzemeltetésű – hajókra az uniós kikötőkben, valamint célzott exporttilalmat tízmilliárd euró értékben a kulcsfontosságú technológiák esetében. Megtiltanák az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzésekben és importtilalmat rendelnének el luxustermékekre 5,5 milliárd euró értékben.

„Tegyék félre tétovázásukat”

A NATO külügyi tanácskozásán részt vesz Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, Ukrajna megsegítésének legjobb módja, ha fegyvereket kap az orosz hadsereg támadásainak megfékezésére, a háború továbbterjedésének megakadályozására. Minél több fegyvert kap Ukrajna, és minél hamarabb, annál több emberélet menthető meg – tette hozzá.

– Felszólítom a szövetségeseket, hogy tegyék félre tétovázásukat, és ne vonakodjanak megadni Ukrajnának mindent, amire szüksége van. Bármennyire is furcsán hangzik, ma a fegyverek a békét szolgálják – mondta az ukrán külügyi vezető.

Kuleba képmutatónak nevezte azokat az országokat melyek azt mondják, nincsenek abban a helyzetben, hogy támadó fegyvereket biztosítsanak Ukrajnának. Ez igazságtalan és indokolatlan megközelítés – fogalmazott.