Hiába Polt Péterék kérése, nem adta ki Donáth Annát az Európai Parlament

Hiába Polt Péterék kérése, nem adta ki Donáth Annát az Európai Parlament

Donáth Anna és Iványi Gábor (Fotó: Donáth Anna / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta a jogi bizottsága (JURI) hétfői, egyhangú állásfoglalását, és úgy döntött, hogy nem adja ki a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának a mandátumát.

Az eset előzménye, hogy a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség szerint a momentumos Donáth Anna és Gurmai Zita, a szocialisták országgyűlési képviselője csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakot követtek el még 2022. február 21-én, mikor a NAV kiszállt az Iványi Gábor neve által fémjelzett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházához. Az ügyészség akkori közleménye szerint a politikusok a „pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták”, és „ az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba”, amikor megérkeztek a rendőrök. Polték még tavaly decemberben kérték ki Donáth Anna mandátumát.

– Egyértelműen politikai koncepciós eljárásnak tartom az ügyészség vádját, éppen úgy, mint az Iványi Gábor ellen folyó eljárást is – nyilatkozta Donáth Anna a Magyar Hang megkeresésére leszögezve, hogy felvételek bizonyítják, nem történt erőszak senkivel szemben. – A történések közepette a tömeg nyomott minket befelé, a NAV-osok pedig nyomták a tömeget kifelé. Mi pedig megpróbáltuk védeni Iványi Gábort, és azt is békésen. Megjegyzem, a hatóságok Iványi Gábort sem engedték be a vizsgálat helyszínére, pedig neki joga lett volna belépni – tette hozzá.

A JURI bizottság döntését kommentálva arról írt, hogy még annak a jelentéstevője, Gilles Lebreton, a szélsőjobboldali Le Pen pártjához tartozó francia képviselő is úgy fogalmazott, hogy erős a gyanú, hogy az ő politikai ellehetetlenítése a cél. – Azaz még Orbán egyik európai szövetségesének képviselője is azt mondja ki, hogy Magyarországon politikailag motivált az ügyészség. Különösen a volt igazságügyi miniszter kiszivárgott kijelentései tükrében. A jelentést pedig politikai hovatartozástól függetlenül egyhangúan fogadta el a bizottság. Természetesen én is koncepciós
eljárásnak tartom, ami Iványi Gábor, Gurmai Zita és ellenem zajlik – fejtette ki. Annak kapcsán, hogy az EP is szavaz a kérdésben, még a voksolás előtt azt mondta, az EP-képviselőknek nincs jogi lehetőségük lemondani a saját mentelmi jogukról. Ugyanakkor számít, hogy a parlament többsége elfogadja a JURI bizottság javaslatát, hiszen azt pártcsaládokon átívelően, egyhangúlag fogadták el a bizottság képviselő tagjai.

Később kiderült, teljesült Donáth Anna várakozása, ugyanis a Momentum tájékoztatása szerint az Európai Parlament csütörtök délelőtt nagy többséggel elfogadta a JURI bizottság álláspontját, és úgy döntöttek, nem adják ki az EP-képviselő mandátumát.