A Sberbank a szankciók hatodik körének fő célpontja

A Sberbank a szankciók hatodik körének fő célpontja

A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió tervei szerint az Oroszország ellen, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió (illetve az országban történt vérengzések és egyéb háborús bűncselekmények gyanúját felvető atrocitások) miatt kivetett szankciók legújabb fordulójában a legnagyobb orosz hitelező pénzintézet, a Sberbankot fogják pénzügyi büntetőintézkedésekkel sújtani. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta a Bild am Sonntagnak, hogy „továbbra is a bankszektort célozzuk, elsősorban a Sberbankot, amely az orosz bankpiac 37 százalékát birtokolja”. Az Egyesült Államok már a hónap elején súlyos szankciókat vetett ki a Sberbankra és más orosz bankokra, ahogy az Egyesült Királyság is így járt el. Nagy-Britannia elkötelezett az orosz szén és kőolajimport teljes beszüntetése iránt az év végéig.

Az EU azonban eddig megkímélte a Sberbankot, illetve a Gazprombankot, mert ezeken a pénzintézeteken keresztül történik az orosz földgáz és kőolaj árának kifizetése. Most azonban már a fosszilis energiahordozók behozatalának korlátozása is napirenden van, és Ursula von der Leyen szerint olyan „okos mechanizmusokon” dolgoznak, amelyek segítségével a kőolajat is be tudják majd vonni a szankciók következő körébe.

Nem ismert, hogy hogyan fog viszonyulni ehhez a magyar kormány, amely már többször kijelentette, hogy az energetikai import tilalmát vörös vonalnak tekinti, és ezt nem hajlandó megszavazni. Minthogy a fosszilis energiahordozók kereskedelmének betiltása sokkal nagyobb csapás lenne Oroszország számára, mint minden más szankció együttvéve, sokan a magyar kormány ellenkezését Orbán Viktor Putyin-pártisága újabb bizonyítékának látják.

Címkék: ukrajnai háború