Brüsszel masszív és példátlan szankciós csomaggal reagálna az orosz agresszióra

Brüsszel masszív és példátlan szankciós csomaggal reagálna az orosz agresszióra

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Angela Merkel német kancellárral közösen tartott online sajtótájékoztatón Brüsszelben 2020. július 2-án (Fotó:
MTI/EPA/AFP Pool/John thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Új, soha nem látott nagyságú és mélységű szankciós csomaggal reagál az Európai Unió az orosz agresszióra – jelentette be Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell külügyi főképviselő.

– Oroszország nem csak Donbaszt, nem csak Ukrajnát célozta meg, hanem Európa stabilitását és béke nemzetközi rendjét – mondta von der Leyen. Hozzátette, hogy ezért Putyin elnök a felelős, aki visszahozza a háborút Európába. A Bizottság elnöke leszögezte, hogy „az EU elítéli ezt a barbár támadást és az azt igazoló cinikus érveket”. Ursula von der Leyen bejelentette, hogy masszív és példátlan szankciós csomagot javasol a Bizottság a tagállamoknak, amelyről már a ma esti rendkívüli állam- és kormányfői csúcstalálkozón döntés születhet. Ennek a következők lesznek az elemei:

• az orosz pénzeszközök befagyasztása az EU-ban,
• a kulcsfontosságú technológiákhoz való hozzáférés blokkolása,
• az orosz bankoknak megtiltják az európai pénzpiacokhoz való hozzáférést.

Az elnök azt mondta, hogy ezzel károkat okozzanak a Kreml azon képességében, hogy a háború finanszírozni tudják. Mindezen lépéseket szorosan összehangolja az EU Nagy-Britanniával, az Egyesült Államokkal, Kanadával, Japánnal és Ausztráliával is. Von der Leyen leszögezte azt is, „tudjuk, hogy az oroszok milliói nem akarnak háborút”.

Josep Borrell főképviselő azt mondta, hogy az orosz fellépés következményei jelenleg ismeretlenek előttünk, de ezek a legsötétebb órák egyike a második világháború óta. – Ez nem diplomáciai erőfitogtatás, hanem élet-halál kérdése – húzta alá. A nap folyamán az EU egyeztet a NATO főtitkárával és napirenden van az Európai Parlament rendkívüli ülésének összehívása is.

Az oroszok Ukrajna elleni támadásáról itt olvasható a Magyar Hang élő tudósítása.

Címkék: Brüsszel, oroszország