Erdogan: hiányoznak az Ankara és Brüsszel közötti párbeszédet megalapozó elemek

Erdogan: hiányoznak az Ankara és Brüsszel közötti párbeszédet megalapozó elemek

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az Európai Tanács múlt heti rendkívüli csúcstalálkozóján Törökországra vonatkozóan hozott döntésekből „hiányoznak azok az elemek, amelyek megalapozzák az Ankara és Brüsszel közötti párbeszédet, az együttműködést, valamint biztosítják a kapcsolat problémáinak meghaladását” – közölte kedden az ankarai államfői hivatal, azt követően, hogy az elnök Angela Merkel német kancellárral egyeztetett videkónferencián.

A török vezetés az uniós csúcs előtt a vámunió kiszélesítését, a schengeni vízummentességet és a 2016-os migrációs egyezményt illetően fejezte ki várakozásait. Erdogan például azt mondta: az ezeket érintő jóindulatú és konkrét lépések újból „pozitív mederbe tudják terelni” a török–uniós kapcsolatokat. Az Európai Tanács ugyanakkor arra szólította fel Törökországot, hogy folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók miatt kialakult török–görög–ciprusi tengerjogi viszály rendezése céljából.

A török külügyminisztérium válaszában kijelentette: „szó sem lehet róla” hogy Törökország egy olyan Ciprussal tárgyaljon a tengeri határokról, amely nem képviseli a sziget török lakosságát. Hozzátették: az EU-nak ezért nem Törökországot kell párbeszédre felszólítania, hanem Ciprus görög vezetését, hogy egyeztessen a kizárólag Ankara által elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársasággal. Erdogan mostani szavainak a közvetlen előzménye az, hogy Merkel az uniós csúcstalálkozót követően a 2016-os migrációs partnerségi megállapodás áttekintését szorgalmazta.

A keddi közlemény szerint Erdogan a török-görög-ciprusi tengerjogi vita kapcsán leszögezte, hogy az Európai Unió – „Törökország jó szándékú hozzáállása ellenére meghajolt Athén és Nicosia nyomásának, valamint zsarolásának”. Az uniónak nem kellene feláldoznia „nagy érdekeit” néhány tagállam „kis érdekeiért” – fogalmazott a török vezető. A török elnök a keddi beszélgetés során az örmény „megszállás” alatt álló Hegyi-Karabah régióval kapcsolatban úgy vélte, hogy a probléma tartós megoldása érdekében végre kell hajtani a vonatkozó ENSZ-határozatok és a nemzetközi jog rendelkezéseit. Erdogan a líbiai polgárháborút illetően végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a „terepen megteremtett nyugalom adta alkalmat nem kéne elpazarolni”. (MTI)