Navracsics Tibor: Elég nehéz az együttműködés

Navracsics Tibor: Elég nehéz az együttműködés

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Johannes Hahn démonokkal küzd. Így reagált az RTL Híradónak Navracsics Tibor uniós pénzekért felelős miniszter, miután az uniós biztos azt mondta: a bizottság nem tárgyal a magyar kormánnyal a támogatásokért cserébe elvárt reformokról, hanem továbbra is a feltételek teljesítését várja. 

Navracsics azt mondta folyamatosak a tágyalások, a magyar kormány minden feltételt teljesít, ám szerinte Brüsszelben mindig újabb kérésekkel állnak elő, mint néhány napja az igazságügyi reformmal kapcsolatban. „Időnként utólag nekik eszükbe jut dolog és már olyanra is volt példa, hogy olyan szöveg módosítására tesznek javaslatot, amit velük közösen fogalmaztunk meg és így elég nehéz az együttműködés” – mondta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt, hogy az Európai Bizottság zsarolni próbálja Magyarországot, az Ukrajnának szánt segély engedélyezése és az uniós költségvetés módosítása érdekében. Szerinte azonban ez eredménytelen lesz.

Mint megírtuk az Európai Parlament két szakbizottságában faggatták a magyar kormány elleni eljárásól szerdán az Európai Bizottság részéről Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos és Nicolas Schmit, akihez a foglalkoztatási és szociális jogok tartoznak. Mint kiderült, május óta minimális érdemi előrelépés történt. Arra az egyszerű kérdésre, hogy mikor jutnak nyugvópontra a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások, a biztosok leszögezték, hogy ők szívesen adtak volna tájékoztatást már hamarabb is erről a kérdésről, de egyszerűen nincs mit mondaniuk, továbbra is Magyarország térfelén pattog a labda. Sőt, Johannes Hahn pontosított: nem jó szóhasználat a „tárgyalás”, mert az Európai Bizottságnak nem kell „tárgyalnia” a magyar féllel, hanem az elvégzett teljesítéseket kell értékelnie és ennek alapján javaslatot tenni a döntésre (a források feloldására) a tagállamoknak.

De az derült ki a biztos szavaiból, hogy a korrupcióellenes keret megerősítése terén körülbelül ott tartunk, mint tavaly decemberben, amikor az Európai Bizottság az előző értékelését elvégezte. Akkor persze mindenki azt gondolta, hogy pár hónap és megoldódik az ügy. – A feltételek teljesítése nélkül nem indulnak meg a pénzek – jelentették ki a biztosok. Hahn azt fűzte hozzá, hogy „ha van politikai akarat, akkor nem nagy ügy ezeket a problémákat megoldani”. De ezek szerint éppen ez az akarat hiányzik.