Orbán csütörtök délután Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen az EU-Afrika csúcson

Orbán csütörtök délután Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen az EU-Afrika csúcson

Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (Fotó: MTI/EPA pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök csatlakozik csütörtök délután a Brüsszelben tárgyaló kollégáihoz és részt vesz az EU-Afrika csúcstalálkozón – tájékoztatta az Origót Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Havasi Bertalan a portálnak úgy fogalmazott, hogy „a lengyel miniszterelnököt kérte fel Orbán Viktor Magyarország képviseletére az orosz-ukrán válsághelyzetről szóló, a déli órákban zajló rövid rendkívüli EU-csúcson, mivel a magyar kormányfő pont ekkor Bolsonaro brazil elnökkel tárgyal Budapesten”. 

A magyar kormányfő előzetesen telefonon már egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével az ukrán válságról, áttekintették és értékelték a helyzetet – tették hozzá.

Mint megírtuk, Orbán a Karmelita kolostorban látta vendégül a brazil elnököt, és programjának lezárásaként közös tájékoztatót tartottak. Ez az első alkalom, hogy egy brazil államfő Magyarországra látogatott.

A magyar miniszterelnök most megy először Brüsszelbe azután, hogy Magyarország szerdán elbukta a jogállamisági pert az Európai Unió Bíróságán. Az Európai Bíróság kimondta, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály megfelel az uniós jognak és rendelkezéseit lehet alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az EU pénzügyi érdekeinek védelmében meg lehet vonni a tagállami támogatásokat.