Orbán Viktor: Ma olyan történt, ami korábban még sohasem

Orbán Viktor: Ma olyan történt, ami korábban még sohasem

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jair Bolsonaro brazil államfő (b) és Orbán Viktor kormányfő, miután sajtónyilatkozatot tettek tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban 2022. február 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világ nagy, globális kihívásai tekintetében azonos a megközelítés Brazília és Magyarország között – erről is beszélt Orbán Viktor, miután Brazília sokat bírált elnökét, Jair Bolsonarot fogadta. Kiderült az is, hogy több területen is együttműködünk velük, például a hadiipar fejlesztésében. 

Ma olyan történt, ami korábban még sohasem. Magyarországot megtisztelte a látogatásával Brazília elnöke, ez diplomáciatörténeti esemény a mi életünkben – ezzel kezdte sajtónyilatkozatát Orbán Viktor, miután Jair Bolsonaro brazil államfőt fogadta a Karmelita kolostorba.

A magyar miniszterelnök azzal folytatta, hogy a látogatás izgalmán csak emelt az a tény, hogy kollégája Moszkvából érkezett. Jelenleg ugyanis a mindennapok életét a háború lehetősége árnyékolja be, így minden diplomáciai erőfeszítés rendkívül fontos. Itt megjegyezte azt is, hogy Brazília stratégiai partnere az Európai Uniónak és úgynevezett katonai együttműködő partnere a NATO-nak.

– Örömmel jelentem a magyar közvélemény számára, hogy a világ nagy, globális kihívásai tekintetében azonos a megközelítés Brazília és Magyarország között – fogalmazott Orbán Viktor. Itt elsőként a migráció kérdését említette, amit a két ország vezetése ugyanúgy lát. Meg is egyeztek egy „közös korai figyelmeztető rendszer” létrehozásában, amelynek lényege, hogy amennyiben a nemzetközi porondon olyan dokumentumok készülnek, amelyek ellentétesek az érdekeinkkel, akkor együttműködnek a megakadályozásában.

A kormányfő bejelentette, hogy Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztési programban, hiszen „Brazília nagy és komoly ország, nagy hadsereggel és hadiiparral”. Már vásároltunk tőlük két sugárhajtású katonai szállítógépet, amelyek 2023-ban állnak hadrendbe, illetve „a hadiipari együttműködés útját szélesíteni is fogják”.

Orbán Viktor megemlítette még a közös pontok között az üldözött keresztények támogatását, a szabadkereskedelem melletti elköteleződést, azt, hogy a család fogalmában egyetértenek, illetve Brazíliát a miniszterelnök a felsőoktatás szempontjából is fontosnak nevezte.

Jair Bolsonaro a tájékoztatón kiemelte, hogy látogatása alkalmat ad a két ország kapcsolatának mélyítésére a többi között a gazdasági területen. Az elnök Brazília „kis nagytestvérének” nevezte Magyarországot, tekintettel a területi különbségekre, valamint arra, hogy partnere milyen eredményeket ért el a közös érdekek képviseletében. Ezek közé sorolta az Isten, a haza, a család és a szabadság kérdését.

Az elnök hasznosnak ítélte a tárgyalást, amelyen az együttműködési nyilatkozatok mellett az orosz-ukrán konfliktus is szóba került. A moszkvai látogatásáról Magyarországra érkező Jair Bolsonaro hangsúlyozta, hogy a háború senkinek sem érdeke, azon mindenki csak veszíthet.

Szólt arról is, hogy Brazíliában mintegy százezer magyar él, és számos brazil tanul Magyarországon.

Kitérve az Áder János államfővel folytatott megbeszélésére, a brazil elnök arról is beszélt, hogy Amazónia kérdésében sokszor torz kép jut el a világba az országáról, amely az esőerdők pusztítójaként állítja be Brazíliát. Azt mondta, hogy a területük 63 százalékán megőrzik az élővilágot, és erdőtelepítést is végeznek. Úgy ítélte meg, hogy az ellenük irányuló támadásokat az „agrárbizniszből” indítják. 

Ezzel kapcsolatban reagált a Magyar Természetvédők Szövetsége, amely közösségi oldalán arra emlékeztetett: az EU és négy dél-amerikai tagállam között megkötött, EU-Mercosur kereskedelmi egyezménynek komoly környezetpusztító következményei vannak. Az egyezmény következtében az eddigieknél komolyabb tüzekre számíthatunk majd az Amazonas-medencében, jelentősen nő az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke, valamint a helyi élelmiszer-termelés zavarai a Mercosur-országokban, és az Európában betiltott, de Dél-Amerikában engedélyezett növényvédőszerek és más mérgező anyagok veszélyeztetik az európai élelmiszerbiztonságot is. 

A sajtónyilatkozat előtt a felek megállapodást írtak alá az együttműködésről a honvédelem, a humanitárius tevékenység és a vízgazdálkodás területén.