Új, saját bevételei lehetnek az EU-nak

Új, saját bevételei lehetnek az EU-nak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament 2021. december 15-i ülésén a törvényhozás strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/AP/EPA pool/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az évtized második felétől évente 17 milliárd euróval nőhet az EU saját bevétele, ha az Európai Parlament és valamennyi tagállam elfogadja az Európai Bizottság javaslatát. A pénznek már megvan a helye: ebből fedezik majd a helyreállítási alaphoz felhasznált azon forrásokat, amelyek révén vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a tagállamok. A helyreállítási alap összesen 750 milliárd euróból áll, ebből 360 milliárd euró az a tétel, amelyet a tagállamoknak nem kell visszafizetniük, mert saját bevételeik növelésével teremtenek erre fedezetet. A bizottsági javaslatnak három fő eleme van.

Az uniós kibocsátáskereskedelem növelésének lényege, hogy a jövőben a kibocsátáskereskedelem a tengerhasznosítási ágazatra is alkalmazandó lesz, a légi közlekedésben több kibocsátási egységet fognak árverés útján értékesíteni, valamint új rendszer jön létre az épületekre és a közúti közlekedésre vonatkozóan. Az „importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus”, közismertebb nevén karbonvám célja a kibocsátásáthelyezés kockázatának csökkentése azáltal, hogy a nem uniós országok termelőit a termelési folyamataik környezetbarátabbá tételére ösztönzi. A mechanizmus az EU-n belüli szén-dioxid-árnak megfelelő hatású szén-dioxid-vámot vet ki az importra. Ez a mechanizmus meghatározott ágazatokat érint majd, és teljes mértékben összhangban van a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. Vagyis azon termékek gyártói, amely árucikkeket környezetkárosító módon állítottak elő az EU-n kívül, kénytelenek lesznek ezt a vámot megfizetni.

A harmadik extra bevétel a nemzetközi társasági adózási keret reformjából származik. Ez összhangban van az OECG és a G20-ak októberi megállapodásával, amely olyan megoldásokra vonatkozik, amelynek célja az adókikerülés kezelése és annak biztosítása, hogy a nyereséget ott adóztassák meg, ahol a gazdasági tevékenység folyik és a gazdasági értékteremtés történik. Az aláíró államok a globális GDP több mint 90%-át adják. E megállapodás első pillére alapján a világ legnagyobb multinacionális vállalataitól származó úgynevezett reziduális nyereség egy részének megadóztatásához való jog visszakerül a részt vevő országokhoz világszerte.

Leveszi a tagállamokról a visszafizetés terhét

Fontos, hogy az így keletkező bevételek nem csak a felvett hitelek törlesztésére lesznek elegendők, hanem Szociális Klímaalapot is finanszíroznák. Ez az alap társadalmilag méltányos átmenetet biztosít, valamint támogatja a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásokat, közlekedési felhasználókat és mikrovállalkozásokat az energiahatékonyságba, az új fűtési és hűtési rendszerekbe és a tisztább mobilitásba történő beruházások finanszírozásában, illetve adott esetben ideiglenes jelleggel közvetlen jövedelemtámogatást nyújt számukra.

A javaslat több ponton is érinti a magyar miniszterelnöki minapi állásfoglalásait. Orbán Viktor ugyanis utalt arra, hogy a klímaátmenet, a gazdaság zöldítése terheket róna a háztartásokra, járműtulajdonosokra is. Ugyanakkor elmulasztotta említeni az előbbi bekezdésben részletezett Szociális Klímaalapot, amely éppen a rászorulók megsegítésére szolgál. A másik lényeges szempont, hogy amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy a helyreállítási alap Magyarországnak azért jár, mert ez hitelként vette fel az EU, amit majd vissza kell fizetni a tagállamoknak – ez csak félig igaz. Valóban hitel formájában jutott az Unió ehhez az összeghez, de a most részletezett saját forrásokról szóló javaslat az, amely leveszi a tagállamokról a visszafizetés terhét.

Címkék: EU, karbonvám, kibocsátás