Ujhelyi István mégsem kezdeményez népszavazást

Ujhelyi István mégsem kezdeményez népszavazást

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre mégsem adja be népszavazási kezdeményezését Magyarország európai uniós tagságáról Ujhelyi István – számolt be róla a Telex az MSZP EP-képviselőjének közleményére hivatkozva. A politikus az ellenzék megosztottsága miatt döntött így indoklása szerint. 

Arra is kitért, a felesleges párhuzamosságokat kerüli el azzal, hogy miután a Jobbik hétfőn beadta a saját népszavazási kezdeményezését hazánk uniós tagságának megerősítése érdekében, ő is ezt csinálja. Ugyanakkor hozzátette. „a saját javaslatomat ezért nem adom be, de a legfelsőbb fiókban tartom”.

A politikus szerint „a sok száz komment és véleményvezér által írt posztok megmutatták: a javaslatom megosztja az kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort”. – Hamisan úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban – immár a Jobbikkal együtt - én megyek szembe az autópályán az ellenzéki forgalommal. Attól tartok, hogy az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét. Nem egy általunk kezdeményezett népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz – vélte.

A népszavazás ötletét egyébként a Momentum élesen bírálta. Erről azt írta Ujhelyi: „A Momentum Mozgalom részéről a komment-háborúban megjelenő megjegyzés és buta érv, miszerint »Ujhelyi a Fidesz megrendelésére cselekszik« pedig egyszerűen nevetséges, gyalázatos és méltatlan”. Szerinte ha van EP-képviselő, aki mindig vállalta „a rendszerrel szemben való kőkemény konfliktust”, akkor az éppen ő. – Az engem most Fidesz-bérencnek nevezők többsége még nem volt a politika közelében, amikor a jelenlegi hatalom pribékjei már az én bábumat akasztották fel a Köztársaság téren. Az ország érdekében teszem a dolgom és teszem a jövőben is – vélte.

Ujhelyi még vasárnap jelezte nyílt levélben, hogy népszavazást akar kezdeményezni a magyar EU-tagságról. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” – ezt a kérdést nyújtotta volna be. Hétfőn pedig Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök jelezte: ők is népszavazással kívánják elérni, hogy a kétharmados többségű parlament ne szavazhasson meg az EU-ból való kilépést eredményező indítványt.

Címkék: MSZP, Ujhelyi István