Magyarország uniós tagságát megvédő népszavazást kezdeményez a Jobbik

Magyarország uniós tagságát megvédő népszavazást kezdeményez a Jobbik

Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök (Képernyőfelvétel: Jobbik / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Népszavazás útján érné el a Jobbik, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan indítványt, amely Magyarország Európai Unióból való kilépését eredményezi – erről beszélt hétfő reggeli, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a párt elnöke.

Gyöngyösi szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde egyértelművé tette, hogy ki akarja vezetni az Európai Unióból. Úgy vélte, a kormány az elmúlt 12 évben gondoskodott róla, hogy ha valaki ezzel kapcsolatos népszavazást indítványozna, az ne tehesse meg, ezt tiltja az Alaptörvény. Vagyis ha a kormány úgy döntene, hogy kivezeti Magyarországot az unióból, akkor elég lenne az Országgyűlés elé terjeszteni egy erről szóló indítványt, amelyen keresztül a kétharmados többséggel ezt meg lehetne tenni. – Már pedig 2003-ban népszavazással csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Nekem szent meggyőződésem, hogy ha bárkinek az fejében megfordulna az, hogy Magyarországnak el kell hagynia az Európai Uniót, azt csak és kizárólag népszavazás útján lehet megtenni – fejtette ki. 

Arra is kitért, hogy a Jobbik jogászai egy hétig dolgoztak azon, hogy az Alaptörvény, az NVB és az Alkotmánybíróság határozatainak figyelembevételével megfogalmazzanak egy olyan kérdést, ami az egyedüli járható út szerinte ahhoz, hogy lehessen népszavazás, ez végül az alábbi lett: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”.

Ha a kérdést befogadja az NVB, akkor az Országgyűlésnek fontolóra kell vennie a népszavazás kiírását százezer támogató aláírás esetén, míg kétszázezernél kötelező lenne ezt megtenni. A Jobbik még a mai napon benyújtja kezdeményezését. Gyöngyösi szerint ha sikeres a népszavazás, akkor annak eredményét három éven át – vagyis gyakorlatilag az Orbán-kormány mostani ciklusának a végéig – kötelező lenne figyelembe vennie az Országgyűlésnek.

Felesleges politikai hazardírozás?

Elsőként az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István jelentette be vasárnap: népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságának megerősítése érdekében. Mint írta, a következő napokban ennek megfelelően hivatalosan is be fogja nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”. A politikust ugyanakkor a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin bírálta, mondván felesleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni az EU-tagságról.