Cseh Katalin: Felesleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni az EU-tagságról

Cseh Katalin: Felesleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni az EU-tagságról

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen fölösleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról. Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni – még a Fidesz-szavazók többsége is – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Cseh Katalin. A Momentum európai parlamenti képviselője Ujhelyi István szocialista EP-képviselő témába vágó referendum kezdeményezésére reagált. Cseh Katalin szerint „ahogy David Cameron és a britek példája megmutatta, el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban. És Magyarország még a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával: a jövőnket.”

A momentumos politikus bejegyzése végén aláhúzta: Tehát nem fogjuk támogatni ezt a népszavazást. Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen.

A poszthoz kommentben hozzászólt Ujhelyi, aki azt írta: szerinte a Momentum „valamiféle belső ellenzéki szkander miatt” nem szeretné támogatni a kezdeményezést. Majd hat pontban sorolta fel, szerinte miért kellene megtartani a referendumot. „Ez a kezdeményezés semmiben nem hasonlít a brexit-szavazáshoz, hiszen jogilag nem a tagságról, hanem egy kötelező érvényű, a tagságot támogató törvény elfogadásáról szól. Vagyis, egy érvénytelen referendum sem kockáztatja hazánk uniós tagságát, de legalább kiugrasztja a fideszes nyuszit a bokorból” – írta többek között Ujhelyi.

Cseh Katalin válaszkommentjében visszautasította a „belső ellenzéki szkanderről” tett megjegyzést. „Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása előtt, és növelné, nem csökkentené annak az esélyét, hogy kisodródjunk az EU-ból. A cél helyes, az eszköz hibás. Ez az utolsó szavunk a témában” – közölte a Momentum P-képviselője.

Korábban Momentum elnökségi tagja, Kele János közgazdász is arról írt Facebook-oldalán, hogy több mint bűn – óriási hiba egy ilyen kérdést a politikai arénába bedobni csak azért, „mert néhány, az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja.”