Magyarország is felszólította az oroszokat, hogy vonuljanak ki a zaporizzsjai atomerőműből

Magyarország is felszólította az oroszokat, hogy vonuljanak ki a zaporizzsjai atomerőműből

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sürgetjük az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és minden más, illetéktelen személyt a Zaporizzsjai Atomerőműből, annak közvetlen környezetéből és egész Ukrajnából – ez áll abban az európai uniós, augusztus 12-ei keltezésű nyilatkozatban, amit Magyarország által is aláírt nyilatkozatban. Mint a Portfolio észrevette, a dokumentum angol fordítása vasárnap került fel az Európai Külügyi Szolgálat honlapjára

Ebben az is olvasható, hogy az aláírók szerint „az orosz katonai személyzet és fegyverek elhelyezése a nukleáris létesítményben elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonság, a védelem és a biztosítéki elveket, amelyek tiszteletben tartására a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) valamennyi tagja kötelezettséget vállalt”. Úgy vélték, az orosz katonai erők jelenléte a Zaporizzsjai Atomerőműben megakadályozza, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok teljesítsék nukleáris és sugárbiztonsági kötelezettségeiket a nemzetközi egyezményekkel és a NAÜ biztonsági előírásaival összhangban. Határozottan elítélték azt is, hogy Oroszország dezinformációval próbálja igazolni az Ukrajnában végrehajtott illegális akcióit. – A nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Oroszországot agressziójáért, és Oroszországnak teljes felelősséget kell vállalnia az Ukrajnában végrehajtott jogellenes intézkedéseiért – zárták a nyilatkozatot. 

Mint korábban beszámoltunk róla, Volodmir Zelenszkij ukrán elnök különleges célponttá nyilvánított minden orosz katonát, aki részt vesz atomerőmű elleni művetelekben.