Zelenszkij célponttá nyilvánított minden zaporizzsjai atomerőműnél szolgáló orosz katonát

Zelenszkij célponttá nyilvánított minden zaporizzsjai atomerőműnél szolgáló orosz katonát

A zaporizssjai atomerőműt ért támadás korábban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán honvédő hadsereg különleges célpontnak tekint minden orosz katonát, aki tüzet nyit a zaporizzsjai atomerőmű térségében, vagy az atomerőművet bázisul használva vesz részt orosz támadásokban. A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb ilyen létesítménye, és heves harcok folynak a közvetlen közelében.

Az atomerőmű eddig nem sérült meg súlyosabban. a G7 országok felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza erőit az atomerőműtől, mert nukleáris katasztrófától tartanak. Zelenszkij szerint minden Zaporizzsjánál harcoló orosz katonának meg kell értenie, hogy különleges célpontot jelentenek az ukrán fegyveres erők és hírszerzők számára. 

Zelenszkij megismételte, hogy az oroszok nukleáris zsarolásra használják az atomerőművet. Az utóbbi napokban a két fél egymást vádolta az atomerőmű tüzérségi támadásával. Az atomerőművet a háború eleje óta az orosz hadsereg ellenőrzi, és egyes értesülések szerint fogva tartják az ukrán dolgozókat.

A Dnyipro folyón kialakított, erőműhöz kapcsolódó víztározó túlpartján fekvő falvakat azonban az ukrán hadsereg ellenőrzi, az orosz hadsereg pedig folyamatosan lövi őket. Az ENSZfőtitkára, illetve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség demilitarizált övezet felállítását sürgette az atomerőmű körül, de ezt az oroszok elutasították.

(Guardian)

Címkék: ukrajnai háború