Uniós biztos: Az EU akár besegíthet a Szputnyik gyártásába

Uniós biztos: Az EU akár besegíthet a Szputnyik gyártásába

Az orosz vakcinát készítik elő a szállításra (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió oltási stratégiájában a koronavírus ellen szereplő oltóanyagokon kívül számos jó vakcina létezik, közéjük tartozik az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyag is – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos szerdán. Szavai szerint nincs oka kételkedni abban, hogy a Szputnyik V jó oltóanyag, ugyanis – mint fogalmazott – Oroszországnak kiváló tudósai vannak.

Mivel az orosz oltóanyaggyártónak nehézségeik vannak a tekintetben, hogy kielégítsék a vakcina iránt megnövekedett igényt, az Európai Uniónak szabad gyártókapacitásával esetlegesen segítséget kell nyújtania Oroszországnak – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot mutatott be a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Ennek lényege, hogy nem lenne kötelező az államoknak elfogadni a kínai és az orosz vakcinát. A magyar kormány egyből támadásba lendült és azt közölték: Brüsszeltől most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát.