Vera Jourová: Megbocsátottak Navracsics Tibornak?

Vera Jourová: Megbocsátottak Navracsics Tibornak?

Vera Jourová és Ujhelyi István Brüsszelben 2022. május 18-án egy magyar újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar újságíróktól tudta meg egy Brüsszelben zajlott sajtóbeszélgetésen Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, hogy Navracsics Tibor a most felálló, immáron ötödik Orbán-kormányban miniszteri szinten fog felelni egyes uniós ügyekért. Egészen konkrétan területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként fog dolgozni.

A Válasz Online kérdésére – miszerint tudott-e Navracsics Tibor kinevezéséről – a cseh politikus kérdéssel felelt: „Tehát megbocsátottak neki?”.

A magyar újságíróknak tartott sajtókonferencián, melyen Ujhelyi István magyar EP-képviselő (MSZP) is részt vett, Vera Jourová egyébként örömét fejezte ki, mert szerinte Navracsics Tibor jó kolléga volt, egy nagyon hozzáértő embert ismert meg a személyében, amikor együtt dolgoztak.

Jourová és Navracsics mindketten EU-biztosok voltak a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban 2014-től 2019-ig. 2019-ben a cseh politikus újabb ciklusra is meg tudta őrizni pozícióját, sőt, a Európai Bizottság alelnökévé avanzsált, míg Navracsicsot nem jelölte újabb ciklusra a pártja, a Fidesz.

Annak ellenére, hogy Jourová biztost az Orbán Viktorral szövetséges korábbi cseh miniszterelnök, Andrej Babis pártja, az ANO jelölte az Európai Bizottságba, a politikusnak már korábban is fagyos volt a viszonya a magyar kormánypárttal és vezetőivel. 2020-ban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő például kijelentette: „Jourovának mennie kell”.

Navracsics Tibort – ahogy több más minisztert is – szerdán kezdték meghallgatni miniszteri kinevezésük előtt az Országgyűlés bizottságai. Ezeken arról beszélt, hogy reményei szerint mind a fejlesztési ciklusra vonatkozó partnerségi megállapodást, mind pedig a helyreállítási alapról szólót sikerülhet aláírni az év második felében. Kiemelte, hogy minden ágazatban meghatározók az európai uniós források, ezért annak érdekében dolgoznak majd, hogy a lehető legtöbb forrást lehessen lehívni a fejlesztésekre. Később azt is mondta, hogy Magyarország sikeresen és gyorsuló ütemben zárkózik fel az unió átlagához, ugyanakkor vannak olyan régiók, amelyek az EU legszegényebbjei közé tartoznak. Ez önmagában fejlesztéspolitikai kihívást jelent.