Vera Jourová: Megbocsátottak Navracsics Tibornak?

Vera Jourová: Megbocsátottak Navracsics Tibornak?

Vera Jourová és Ujhelyi István Brüsszelben 2022. május 18-án egy magyar újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar újságíróktól tudta meg egy Brüsszelben zajlott sajtóbeszélgetésen Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, hogy Navracsics Tibor a most felálló, immáron ötödik Orbán-kormányban miniszteri szinten fog felelni egyes uniós ügyekért. Egészen konkrétan területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként fog dolgozni.

A Válasz Online kérdésére – miszerint tudott-e Navracsics Tibor kinevezéséről – a cseh politikus kérdéssel felelt: „Tehát megbocsátottak neki?”.

A magyar újságíróknak tartott sajtókonferencián, melyen Ujhelyi István magyar EP-képviselő (MSZP) is részt vett, Vera Jourová egyébként örömét fejezte ki, mert szerinte Navracsics Tibor jó kolléga volt, egy nagyon hozzáértő embert ismert meg a személyében, amikor együtt dolgoztak.

Jourová és Navracsics mindketten EU-biztosok voltak a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban 2014-től 2019-ig. 2019-ben a cseh politikus újabb ciklusra is meg tudta őrizni pozícióját, sőt, a Európai Bizottság alelnökévé avanzsált, míg Navracsicsot nem jelölte újabb ciklusra a pártja, a Fidesz.

Annak ellenére, hogy Jourová biztost az Orbán Viktorral szövetséges korábbi cseh miniszterelnök, Andrej Babis pártja, az ANO jelölte az Európai Bizottságba, a politikusnak már korábban is fagyos volt a viszonya a magyar kormánypárttal és vezetőivel. 2020-ban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő például kijelentette: „Jourovának mennie kell”.

Navracsics Tibort – ahogy több más minisztert is – szerdán kezdték meghallgatni miniszteri kinevezésük előtt az Országgyűlés bizottságai. Ezeken arról beszélt, hogy reményei szerint mind a fejlesztési ciklusra vonatkozó partnerségi megállapodást, mind pedig a helyreállítási alapról szólót sikerülhet aláírni az év második felében. Kiemelte, hogy minden ágazatban meghatározók az európai uniós források, ezért annak érdekében dolgoznak majd, hogy a lehető legtöbb forrást lehessen lehívni a fejlesztésekre. Később azt is mondta, hogy Magyarország sikeresen és gyorsuló ütemben zárkózik fel az unió átlagához, ugyanakkor vannak olyan régiók, amelyek az EU legszegényebbjei közé tartoznak. Ez önmagában fejlesztéspolitikai kihívást jelent.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben