Ilyesmiből gyakran lett tragédia

Ilyesmiből gyakran lett tragédia

Az Alaptörvény asztala (forrás: martfu.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdeklődve olvastam a Magyar Hang Publicisztika rovatában Elek István A Mindenki Magyarországa Mozgalom hivatása című írását. Az írás alapvetően politikai jellegű, ezzel nem kívánok foglalkozni, azonban az egyik bekezdésre jogászként reagálnom kell.

„Vagyis egy új politikai rendszer, az illiberális, az »irányított demokrácia« rendszerének felépítésére. Amire az Orbán-kormánynak és a mögötte álló Fidesz–KDNP-nek sem morális, sem politikai, sem alkotmányos felhatalmazása nem volt. Mert nem is lehetett. Hiszen ha már a választás előtt meghirdették volna, amit azóta véghez vittek, vezetőik ellen a közhatalom kizárólagos birtoklására irányuló, nyilvánvalóvá vált – a korábbi alkotmány és az alaptörvény C) cikk (2) bekezdése által egyaránt tiltott, ezért – alkotmányellenes törekvésük miatt már az előző kormány idején eljárást kellett volna indítani. És az orbáni pártszövetség a 2010-es választáson el sem indulhatott volna.”

Magyarország alaptörvénye hivatkozott rendelkezése valóban kimondja, hogy „Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására.” Viszont van ennek a bekezdésnek egy második mondata is. „Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.”

Ez a két mondat szinte minden állam alkotmányában/alaptörvényében tartalmilag ugyanígy szerepel. A világtörténelem azt mutatja, hogy amely államban bármely politikai csoport ezekre az alkotmányos mondatokra hivatkozott, és megfelelő erőt tudott maga mögé állítani, ott az esetek többségében rövid időn belül „vér folyt az utcán”. Azt pedig a küzdelem végső kimenetele döntötte el, hogy utóbb az adott állam illetékes bírósága ezen alkotmányos szabályt alkalmazva értékelte a résztvevők cselekményét, vagy, ha vesztettek, államellenes bűntett miatt ítélte el.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom hivatása | Magyar Hang

Az Orbán-rendszer politikai ellenfeleinek kevés csak kormányváltásban gondolkodniuk. Az igazi feladat a rendszerváltás.

Kétségbe nem vonva, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom igazi honfiúi/honleányi szeretettel viseltetik Magyarország iránt és céljuk hazánk és honfitársaink életének javítása, óva inteném a Mindenki Magyarországa Mozgalmat az alaptörvény C) cikk (2) bekezdés gyakori emlegetésétől, mert a történelem azt mutatja, hogy ilyesmiből gyakran lett – akár a hangadók által nem is kívánt – az országot tragédiába vivő eseménysorozat.

A szerző főiskolai tanár

A publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.