Ki húzhatja ki a felvidéki magyar pártokat a maguk okozta válságból?

Ki húzhatja ki a felvidéki magyar pártokat a maguk okozta válságból?

Bugár Béla egy felvidéki választási fórumon (Fotó: Bugár Béla Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romboló verseny – így hívják az olyan megméretéseket, amelyben a felek végül nem megedződnek, inkább csak gyengülnek. Pontosan ez történt Szlovákiában, ahol a felvidéki magyar pártok addig versengtek egymás ellen, míg végül a parlamentből kiesett az utolsó magyar párt, a Híd is. Ezzel a szlovákiai lakosság 8,5 százalékát kitevő magyarság képviselet nélkül maradt.

Mi vezetett idáig? A magyar pártok, pontosabban a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd választási összefogásának ötlete a májusi európai parlamenti választások után merült fel, miután a választáson egyik pártnak sem sikerült megugrania az 5 százalékot. Még mozgalom is indult szeptember elején Összefogás néven, amely aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megvalósítsák az összefogást. Időnként már-már úgy látszott, megvalósul ez a cél, így októberben az MKP, a Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) bejelentette, hogy Régiók Pártja Híd MKP néven közös választási listán indulnak. Ezt a megoldást azért választották volna a felek, mert míg a koalíciós lista esetében 7 százalékos bejutási küszöböt ír elő a szlovák választási törvény, addig közös választási lista esetén elegendő a szavazatok 5 százalékának megszerzése a parlamentbe jutáshoz.

A Fidesz torpedózta meg a felvidéki magyar összefogást? | Magyar Hang

Csakhogy idővel egyre több homokszem került a gépezetbe. Október végén az Összefogás mozgalom Mózes Szabolcs vezetésével párttá alakult, innentől pedig az MKP már ötpárti együttműködést szeretett volna (az ötödik párt a szintén alacsony támogatottságú Magyar Fórum lett volna), erre hivatkozva pedig felmondta a korábbi megegyezést a Híddal.

Habár a tárgyalások tovább folytatódtak, lassan előjöttek a személyi ellentétek, a különböző pártok rendre előhozakodtak azzal, kiket nem látnának szívesen a közös listán. Végül aztán egy egészen különös ok vezetett a végső szakításhoz: az MKP kikötötte, hogy semmiképpen sem fognak együttműködni a Smerrel, vagyis azzal a párttal, amely jelenleg kormánykoalícióban kormányoz a Szlovák Nemzeti Párttal és a Híddal. Idővel ehhez a követeléshez csatlakozott a Magyar Fórum és az Összefogás is. A Híd részéről azonban erre azt válaszolták, hogy ha kizárják az SNS-szel és a Smerrel való együttműködést, akkor el kell határolódni Orbán Viktortól is, hiszen a magyar miniszterelnök a Smer sikereiért szorít. Ebbe viszont az Összefogás nem ment bele, így a nagy elhatárolódásoknak az lett a vége, hogy az MKP az Összefogás listájára (MKÖ) került fel a Magyar Fórummal, a Híd listáján pedig az MKDSZ és a Sanca pártvezetői indultak.

A végeredmény ismert. A két szövetség katasztrofális vereséget szenvedett, az MKÖ a leadott szavazatok 3,92 százalékát szerezte meg, a Hídnak viszont mindössze 2,06 százalékkal kellett beérnie, ami már csak azért is szomorú, mert a két szövetség együtt könnyűszerrel megugrotta volna a választási küszöböt. A személyes ambíciók azonban még a túlélési ösztönnél is erősebbek voltak. Az adatok mélyebb elemzéséből
ugyanakkor az is látszik, a magyar pártok már korábban is sokat tettek azért, hogy ilyen eredmények szülessenek. A korábbi választási adatokból kiderül, hogy az MKÖ-nek tulajdonképpen csak az MKP szavazóbázisát sikerült mozgósítania, a további kis pártok nem sokat tettek hozzá a szövetséghez. Ellenben mivel sok helyütt külön kampányoltak ezek a pártok, még azt sem sikerült elhitetniük, hogy valós összefogás történt. A Híd szavazóinak területi eloszlásából pedig az látszik, hogy a párt gyakorlatilag elveszítette szlovák szavazóit, ami igen nagy mértékben amiatt történt, hogy korábbi támogatói nem tudták elfogadni a Smerrel és a szlovák nacionalistákkal kötött koalíciót.

Lesújtó helyzetkép a Felvidékről | Magyar Hang

A katasztrofális végeredmény most több szereplő bukását is jelenti: a Híd elnöke, Bugár Béla arról beszélt, távozik pártja éléről, az MKP néhány vezetője pedig már korábban jelezte, hogy otthagyná tisztségét. Egyelőre azonban nem látszik, kinek sikerül majd kihúznia a felvidéki magyar pártokat abból a válságból, amelybe személyesen lavírozták magukat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/10. számában jelent meg március 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2020/10. számban? Itt megnézheti!