Szinte minden mutatóban Európa az úr a világbajnokságon

Szinte minden mutatóban Európa az úr a világbajnokságon

Majd 46 ezren látták átlagban a vb-meccseket Fotó: fifa.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan véget ér az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, már csak a bronzmeccs és a mindenki által várt finálé van hátra. Itt az idő, hogy egy kis számadást készítsünk. Mivel kizárólag az öreg kontinensről került be válogatott a legjobb négy közé, így cseppet sem meglepő, hogy szinte minden mutatóban Európa vezet.

Egy biztos, a labdarúgást kedvelők legnagyobb örömére a negyeddöntők lezárásáig mindössze egy találkozó végződött gól nélkül– az emlékezetes békés döntetlen a francia és a dán válogatott között –, ráadásul a negyeddöntők alatt tovább emelkedett a gólátlag, amely így alig marad el a négy évvel ezelőtti, brazíliai tornáétól. A csoportkör 48 találkozója során 2,54 találat született mérkőzésenként, ez a nyolcaddöntők során 2,61-ra emelkedett, míg a négy negyeddöntőn esett 11 góllal – amely 2,75-os átlaggal – 2,62-re nőtt. Ez mindössze öt századdal marad el a 2014-es vb-től, és egyértelműen jobb, mint a 2002-es, a 2006-os és 2010-es világbajnokság mutatója. Azaz, a most zajló torna a XXI. század második legeredményesebb világbajnoksága lehet. Érdekesség, hogy a második félidőben sokkal több gól születik: míg az első 45 percben 60-szor, addig a másodikban 95-ször rezdültek meg a hálók. A hosszabbításokban is sok találat esik, az első játékrész ráadásában ugyan csak három, de a másodikéban már 19. A legtöbb gólt a negyeddöntők végéig Belgium szerezte tizennéggyel, azaz mérkőzésenként 2,8-szer volt eredményes. A támadó foci szerepét mutatja, hogy a négy elődöntős válogatott – Belgium(14), Anglia (11), Horvátország (10) és Franciaország (9) – szerepel a legtöbb gólt szerzők listájának vezető helyein, közéjük egyedül a házigazda oroszok voltak képesek beférkőzni (11). A legkevesebb gólt (2) a már korábban kiesett Dánia, Irán és Peru kapta.

A vb-t 11 város 12 stadionjában rendezik, az eddigi találkozókat összesen 2 747 054 néző tekintette meg, ami 45,784-es átlagnézőszámot jelent. Kevesen számítottak erre, ugyanis mindez azt mutatja, hogy valamennyi meccsen a stadionok legalább 93 százaléka megtelt. Ettől függetlenül ez az érték elmarad az elmúlt három vb nézőszámától – ami elsősorban az arénák befogadóképességével magyarázható. A hátralévő meccseken biztosan nő majd ez a szám, mert azokat a két legnagyobb létesítményben, a szentpéterváriban és a moszkvai Luzsnyikiben tartják. A 60 meccsen eddig összesen 28 büntetőt ítéltek a játékvezetők, s ennek éppen 75 százalékát, az az 21-et értékesítették, míg a negyeddöntőkben egy büntető sem volt a rendes játékidőben vagy a hosszabbításban. Kiugróan magas az öngólok száma, mostanáig 11 született, a negyeddöntős szakasz során azonban csak egy. Összesen 205 sárga és 4 piros lapot adtak eddig a játékvezetők, az utóbbiból a negyeddöntőkben egyet sem. Az elmúlt öt világversenyen mindig legalább tíz játékos kapott piros lapot, ebből négy esetben 17 felett volt a kiállítások száma.

Magyar találmány a videóbíró?

Maruzsi László 150 milliót költött fejlesztésére, de a FIFA inkább a multik mellett döntött.

Az már biztos, hogy európai győztese lesz a vb-nek, ugyanis a legjobb nyolc között kiesett a két dél-amerikai gárda, Uruguay és Brazília, így 1934, 1966, 1982 és 2006 után ötödször fordul elő, hogy tisztán európai elődöntőkre került sor. A versenyben maradt négy első számú kapus közül – Thibaut Courtois (Belgium), Hugo Lloris (Franciaország), Danijel Subasic (Horvátország) és Jordan Pickford (Anglia) – mind a négynek volt már gól nélküli meccse. A legtöbb védést a belga Courtois mutatta be a négyesből: 18-at, a legkevesebbet francia kollégája Lloris: nyolcat. A legkevesebb gólt a horvát Subasic kapta: hármat, a legtöbbet Courtois, ötöt. Ha a csatárokat nézzük, az angol Harry Kane volt a legeredményesebb az elődöntőkig a maga hat találatával, a belgák legjobbja Romelu Lukaku (4), a franciáké Kylian Mbappé és Antoine Griezmann (3-3), míg a horvátoknál Luka Modric, Mario Mandzukic és Ivan Perisic két találattal a házi gólkirály.

Kizárólag a statisztikusok kedvéért írjuk le, hogy a negyeddöntők végéig a brazil Neymar lőtt a legtöbbször kapura (27), az orosz Roman Zobnyin futott a legtöbbet (62 km), a spanyol Sergio Ramos adta a legtöbb jó átadást (485), és a mexikói Guillermo Ochoa védte a legtöbb lövést (25). Ha a csapatok teljesítményét nézzük, akkor a spanyolok passzoltak legtöbbször jó helyre (3120), Brazília vezette a legtöbb támadást (292) és a házigazda orosz válogatott védekezett a leghatásosabban, ugyanis 259 alkalommal mentettek és blokkoltak a saját kapujuk előtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 9. számában jelent meg, 2018. július 13-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon!  Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: zx_BMolnarL, foci, foci-vb