MNB: A törlesztési moratórium nem lehet kizáró ok a hitelezésnél

MNB: A törlesztési moratórium nem lehet kizáró ok a hitelezésnél

Fotó: Unsplash/Julie-Johnson

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk augusztus 14-én megjelent számában közölt cikkünk – amelyet itt olvashatnak – tárta fel, hogy a bankok egyes esetekben megtagadják a hitelnyújtást azoktól az ügyfeleiktől, akik éltek a kormány által a koronavírus-válság miatt lehetővé tett törlesztési moratóriummal. A Magyar Hang által bemutatott esetben a minden egyéb tekintetben kiváló adóstól azért tagadta meg az OTP Bank a babaváró kölcsönt, mert a KHR-lista mulasztások rovatában ugyan nem szerepelt kifizetetlen tartozás, megjegyzésként azonban szerepelt a nyilvántartásban, hogy a K&H bankkal szemben több mint kétszázezer forint azonnal esedékes tartozásuk van. (Ez az az összeg, amelynek visszafizetését a moratóriummal élve elhalasztották.) Az ügyfél elmondása szerint azt a magyarázatot kapta, a bejegyzés arra utal a bankárok számára, hogy hitelt nyújtó bank azonnali hatállyal felmondta a szerződést, vagyis hamarosan megbízhatatlanná válik az ügyfél.

Akkor nem tudtuk megnyugtatni olvasóinkat, hogy hibásan járnak el a bankok az ilyen esetben, mert hiába küldtük el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti sajtórészlegéhez az eset részleteit ismertető üzenetet, illetve az üggyel kapcsolatos kérdéseinket, azokra nem kaptunk választ. Majd érdeklődésünkre Binder István felügyeleti szóvivő arról tájékoztatott, hogy nem érkezett meg az üzenet a kérdésekkel. Ezt követően ismét elküldtük az üzenetet és a kérdéseket, ezúttal már személyes a postafiókjába, de a cikk megjelenéséig, sőt mostanáig sem érkezett meg a válasz. 

A mai napon a jegybank honlapján azonban megjelent a „Vezetői körlevél a fizetési moratóriumot igénybevevő ügyfelek hitelezhetőségének megítéléséről” című közlemény, amelyből kiderült, nem volt pusztába kiáltott szó, hogy felhívtuk a figyelmet a jelenségre. A körlevélben ugyanis többek között az szerepel, tapasztalták, „hogy egyes ügyfelek hitelképességének megítélése során az Intézmények negatívan értékelik azt, ha a hitelkérelmet benyújtó ügyfél él” a hiteltörlesztési moratóriummal. 

Később pedig ezt írják „Az MNB elvárja, hogy az adósok hitelképességének megítélése önmagában a moratórium ténye miatt ne romoljon, emiatt ne kerüljenek kizárásra a hitelezésből. Az érintett adósokat az MNB elvárása szerint csak a moratóriumra vonatkozó információ alapján nem lehet rossz adósként elkönyvelni, helyzetük minden esetben egyedileg vizsgálandó.”