Igénybe vette a moratóriumot, nem kapott babaváró hitelt

Igénybe vette a moratóriumot, nem kapott babaváró hitelt

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több olvasónk is jelezte, hogy bár a kormány azt ígérte, semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem éri azokat, akik igénybe veszik a koronavírus miatt lehetőségként felajánlott törlesztési moratóriumot, most mégis megbízhatatlan adósnak bélyegzik őket. Akadt, akinek folyószámlahitelét utasították vissza három banknál is ezen okból, másnak a babaváró hitelét tagadta meg a bank.

Utóbbi olvasónk elmesélte, mi történt. Ők is éltek a moratóriummal, bár már csak valamivel több mint négy hónapnyi törlesztésük volt hátra. Eleinte úgy tűnt, semmi gond, a meglepetés akkor érte őket, amikor babaváró hitelt akartak igényelni, mégsem jutottak hozzá.

– Az OTP Bank fiókjában, ahol babaváró hitelt szerettünk volna felvenni, a következő tájékoztatást kaptuk. A KHR-lista (volt BAR-lista) mulasztások rovatában ugyan nem szerepelünk, azaz még nem vagyunk megbízhatatlan adósok, azonban megjegyzésként szerepel a nyilvántartásban, hogy több mint kétszázezer forint azonnal esedékes tartozásunk van. A kapott magyarázat szerint ez azt jelenti a bankok számára, hogy az illető hamarosan megbízhatatlan adós lesz, mert a bank felmondta vele a szerződést, és a türelmi idő lejártával felkerül a KHR mulasztások rovatába az azonnali tartozásként nyilvántartott összeg – mondta el a pórul járt ügyfél lapunknak.

Ezután felkeresték a törlesztési moratóriummal érintett kölcsönt nyújtó K&H bankfiókot. Ott először a fiókvezető is értetlenül állt az eset előtt, de aztán kiderült, hogy valóban fent vannak a listán. A bank ugyanis a törlesztési moratóriumot igénybe vevők számára létrehoz egy moratóriumi számlát, amelyen negatív előjellel, azaz kifizetetlen tartozásként szerepel a moratórium alatt elhalasztott törlesztőrészletek összege. Ez aztán felkerül a KHR-listára, ha nem is közvetlenül a mulasztások, hanem az azonnali fizetési kötelezettségek közé. A birtokunkban lévő KHR Személyi Hiteljelentés szerint az érintett adós esetében a mulasztási rovat üres, a szerződéses adatok rovatban pedig szó szerint a következő olvasható: „Egyösszegű törlesztés – Azonnali követelés, törlesztési ütemezés nélkül.”

Kérdésünkre az ügyfél elmondta, a mai napig sem sikerült felvennie a babaváró hitelt. A megoldás az, hogy egy összegben vissza kell fizetnie az összeget, majd amikor lekerül az egyösszegű tartozásról szóló bejegyzés a KHR-nyilvántartásból, újra próbálkozhatnak a hitel felvételével. Megjegyezte, egyebekben kitűnő minősítést kapott, tartozása vagy késedelme nincs.

Azért meglepő a dolog, mert a kormányzati kommunikáció szerint semmiféle hátrány nem érheti a moratóriumot igénybe vevőket.

A jegybank honlapján április elején megjelent „Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?” című közleményében pedig a következő szerepel: „A fizetési moratórium idejére eső törlesztés nem teljesítése miatt nem kerül be új mulasztásra vonatkozó információ a KHR-be.”

Tehát esetünkben a K&H Bank eleget tett a jegybanki magyarázat szó szerinti értelmezésének, hiszen nem került fel a mulasztások rovatba az ügyfél által ki nem fizetett törlesztőrészlet, a jogszabály szellemével viszont nyilvánvalóan szembement, mert azonnal esedékes tartozást jelzett az ügyfél esetében.

A bank magatartása azért is érdekes, mert a vonatkozó jogszabály értelmében a moratórium alatt ki nem fizetett törlesztőrészlet miatt a türelmi időszak lejártát, azaz 2020. december 31-ét követően nem emelkedhetnek a részletek, hanem a hitel futamidejét kell meghosszabbítania a banknak. A jelek szerint a bank nem ezt tette, hanem egy összegben követelt tartozásként jelezte a KHR-nyilvántartásban a négy hónapnyi elhalasztott törlesztőrészletet.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti részlegének is elküldtük, de lapzártánkig nem kaptunk rájuk választ. Az OTP Bank a következőket közölte: „A moratóriumban történő részvétel nem kizáró ok az OTP Banknál történő babaváró kölcsön igénylésénél. Akkor sem, ha OTP-s hitel van moratórium alatt, és akkor sem, ha idegen banki hitel érintett a moratóriumban. Amennyiben viszont egy idegen bank a moratórium alatt álló hitelt úgy jelenti a KHR-rendszerbe (feltehetően tévesen), hogy az fizetési mulasztás alatt áll, akkor nem tudunk babaváró kölcsönt engedélyezni az ügyfélnek. Nem a moratórium, hanem a mulasztás miatt.”

A K&H Bank szerint „a moratórium igénybevétele nem eredményezi, hogy KHR szerint mulasztás keletkezzen az ügyfélnél, ennek ellenére bármely bank saját hatáskörében, kockázati döntése során figyelembe veheti önmagában azt a tényt, hogy a hiteligénylő részt vesz a moratóriumban vagy továbbra is törleszti korábbi hitelét. A K&H Bank likviditása és szolvenciamutatója nagyon szilárd, így továbbra is kiterjedten tud hitelezni, azonban a hitelezési igények elbírálásakor prudensen kell eljárnia, s biztosítania banki, hitelkockázati költségeinek fedezetét. A K&H Bank mindig a jogszabályoknak, törvényi előírásoknak megfelelően jár el, a kérdéses eseteket, minden körülményt figyelembe véve, egyedileg bíráljuk el.”

A Bankmonitor szakértője, Argyelán József ugyancsak azt mondta, a babaváróhitel-kérelem benyújtásakor a bank bírálatára van bízva, hogy milyen feltételek mellett ad hitelt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/33. számában jelent meg augusztus 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/33. számban? Itt megnézheti!