A 80 forintot is elérheti a tojás ára

A 80 forintot is elérheti a tojás ára

Tojások rekeszben a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. sápi telephelyén 2019. október 10-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

80 forint is lehet a tojás darabjának ára – hangzott el az RTL Híradójában.

„A takarmányárak elszállása, valamint az energia- és munkaerőköltségek megugrása azt eredményezte, hogy a termelők jó része már az önköltségi szint közelében, vagy alatta működik” – mondta Kovács Nóra, az Agrárszektor.hu elemzője.

A takarmány már majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy éve. A helyzetet a madárinfluenza-járvány durvulása is rontja, valamint a háború miatti bizonytalanság. Emiatt a tojás bolti ára 10 százalékkal tovább emelkedhet a következő hónapokban Raskó György szerint.

A legolcsóbb tojások akciósan sem lesznek 55-60 forint alatt, és inkább a 70-80 forintos árszint lesz jellemző – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL-nek. Szerinte a hús, a kenyér, és a tejtermék sem lesz már olcsóbb idén, mint most. Sőt, inkább tovább fog drágulni. „2022-ben biztosan nem lesz visszarendeződés semmilyen alapvető élelmiszer árában” – tette hozzá.

A Hríadóban idézték a Világbankot is, melynek számítása szerint a 22 százalékot is megközelítheti idén globálisan az élelmiszerek drágulása.