A hitelek több mint tíz százalékára kockázatos, ha kivezetik a moratóriumot

A hitelek több mint tíz százalékára kockázatos, ha kivezetik a moratóriumot

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az intézkedéseknek köszönhetően a hitelportfóliók sokkal jobb minőségűek, mint a 2008-as válság előtt voltak – jelentette ki a Portfolio.hu online konferenciáján csütörtökön Fábián Gergely. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója hozzátette, a lakossági hitelállomány hetven százalékát a 2015-ben bevezetett adósságfék szabályoknak megfelelően folyósították.

A moratóriumban részt vevők között nagy arányban vannak, akiknek a pénzügyi helyzete nem romlott a válság alatt. A védőhálót választók, valamint az abból kimaradók közt is ötven százalék feletti azok aránya, akiknek a jövedelme 2019 végéhez képest 2020 végére nőtt. A segítséget igénybe vevők 44 százalékának viszont csökkent a fizetése, az ügyfelek harmadának ráadásul jelentős mértékben. „Azok, akik a moratóriumot igényelték, főleg a mindennapi fogyasztásaik fedezésére fordították a megmaradó többletjövedelmet. Alacsony azoknak az aránya, akik megtakarítottak, vagy befektetésre használták volna az összeget” – derült ki az MTI összefoglalója szerint.

Fábián Gergely fontosnak tartaná, hogy célzott legyen a visszaállítás a moratórium után, akiknél ez indokolt, fokozatosan térjenek vissza a teljes törlesztéshez. Szerinte komoly erkölcsi kockázatai lennének, ha túl sokáig ilyen részvételi arány mellett fennmaradna a június 30-ig érvényben lévő moratórium.

A moratórium kivezetése a jelenlegi számítások szerint a hitelek tíz százalékára nézve jelent majd kockázatot. A nem teljesítő hitelek aránya az MNB szerint egy számjegyű maradhat a védőháló feloldását követően, ami azért jelentős mértékű, nagyjából 2000 milliárd forintnyi hitelállományt jelenthet. Fábián Gergely szerint sokak figyelmen kívül hagyják, hogy a futamidő-hosszabbodás nagyobb a moratóriumban töltött hónapoknál, 6 hónap moratóriumban eltöltött idő nagyjából 10 hónappal hosszabb futamidőt von maga után, mivel a törlesztőrészlet nem nőhet.

Az MNB megfontolandónak tartaná, hogy a kormány biztosítsa a kamattartozás díjmentes előtörlesztésének lehetőségét jogszabály-változtatással. Az ügyfelek jövedelmi helyzetét látván szükség lenne arra is, hogy egyszerűbb legyen áttérni magasabb törlesztőrészlet-fizetésre.