A Jobbik közérdekűadat-igényléssel él a Mátrai Erőműnél történt vízszennyezés ügyében

A Jobbik közérdekűadat-igényléssel él a Mátrai Erőműnél történt vízszennyezés ügyében

A mátrai erőmű Visontán (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik közérdekűadat-igényléssel él a mátrai erőműnél történt vízszennyezés ügyében – közölték a párt politikusai szombati budapesti sajtótájékoztatójukon. A párt MTI által is idézett parlamenti képviselője, Dudás Róbert hangsúlyozta: a közvélemény és a környéken élők sem kaptak megfelelő tájékoztatást a november 12-én a mátrai erőműben és környékén történt szennyezés ügyében. A politikus azt is hozzátette: a katasztrófavédelem is elismerte, hogy nagy mértékű légszennyezés volt tapasztalható az erőmű területén belül, melyet kezeltek.

Dudás úgy fogalmazott: az erőmű melletti gabonafeldolgozónak köszönhetően a környékbeli patakok idén már másodszor komoly szennyeződésnek lettek kitéve, de erről semmilyen adat nem áll rendelkezésre. A Jobbik ezért közérdekűadat-igényléssel fordult az illetékes minisztériumhoz és a helyi kormányhivatalhoz. Azt szeretnék tudni, hogy a csak „felkavarodott és iszapos víznek” minősített, a Greenpeace által azonban szennyvíznek nevezett víz milyen mértékű szennyeződést tartalmaz, veszélyes lehet-e a környező falvakban élőkre, az ivókutakra és a termőföldekre.

A Jobbik másik parlamenti képviselője, Nunkovics Tibor a sajtótájékoztatón kiemelte: a mátrai erőmű a magyar energiaellátás csaknem húsz százalékáért felel, és az ország karbonkibocsátásának körülbelül ugyanekkora mértéke is nekik köszönhető. – Középtávon a Mátrai Erőmű „átalakítása, leszerelése, pótlása” fontos, ha „tartani akarjuk” a nemzetközi szinten is megtett klímavállalásokat – fogalmazott.

Greenpeace: A katasztrófavédelem végül elismerte, a Mátrai Erőmű szennyezése elérte a lakott területet | Magyar Hang

A mérges gázok több mint százszorosan haladták meg a határértéket, a közeli patakba pedig szennyvíz minőségű víz folyt. A hatóság korábban azt közölte, minden rendben Mészáros Lőrinc erőműve körül.

Nunkovics Tibor jó hírnek nevezte, hogy a kormány meg akarja vásárolni az erőművet, viszont aggályosnak nevezte azt, hogy nem tudni, mi történik azután, hogy „belepumpálnak kétszáz-háromszáz milliárd forintot állami és európai uniós pénzekből.” Még pénteken délután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be, hogy megveszi a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-től az állam a Mátrai Erőmű Zrt.-t – miként arról az Index is beszámolt.

Az erőmű állami megvásárlásáról szóló kérdésre szombaton a Jobbik politikusa azt mondta: azt támogatják, hogy átalakítsák az erőművet, „az már más kérdés, hogy az miként fog megvalósulni”, a kérdést csak a vásárlás részleteit ismerve tudják megválaszolni.

Az intim tartalmú fotóinak nyilvánosságra kerülését követően pénteken országgyűlési mandátumáról lemondó DK-s Gréczy Zsoltra vonatkozó kérdésre a képviselő úgy fogalmazott: az ellenzéki politikus „a jelenlegi helyzetben gyorsan döntött jól”.

Lemond parlamenti mandátumáról Gréczy Zsolt | Magyar Hang

Lemond parlamenti mandátumáról Gréczy Zsolt az év végével - jelentette be a DK országgyűlési képviselője az ATV-n péntek este.