A német kormány is hajlandó tárgyalni a koronavírus-vakcinák iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztéséről

A német kormány is hajlandó tárgyalni a koronavírus-vakcinák iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztéséről

Heiko Maas még igazságügyi miniszterként az EU észt soros elnökségének egyik 2017-es találkozóján (Fotó: Arno Mikkor/EU2017EE Estonian Presidency/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német kormány is nyitott az eszmecserére az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen védő vakcinák iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztéséről, ha ez valóban elősegíti a világjárvány mielőbbi megállítását – közölte a német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Az MTI által is idézett Heiko Maas egy más ügyben – Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről – tartott tájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy a szövetségi kormány elsősorban az oltóanyag-gyártási kapacitás bővítésének támogatására törekedik, és a COVAX nevű nemzetközi programban a második legnagyobb támogatási összeggel, több mint kétmilliárd eurós hozzájárulással segíti a kevésbé fejlett országok vakcinaellátását.

– Ugyanakkor nem zárkózik el annak megvitatásától sem, hogy milyen eredményeket lehetne elérni az oltóanyagok iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztésével. Ha a vakcinák szabadalmi oltalmának átmeneti felfüggesztésével „hozzá lehet járulni ahhoz, hogy több ember gyorsabban oltáshoz jusson, akkor ez egy olyan kérdés, amelyet meg kell vizsgálni” – mondta a német diplomácia vezetője.

Az ágazat leghíresebb németországi szereplője, a Covid-19 elleni egyik első vakcinát az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalattal kifejlesztő BioNTech biotechnológiai kutatóvállalat vezérigazgatója, Ugur Sahin a napokban egy sajtóbeszélgetésen ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az oltalom felfüggesztése nem megoldás, mert nem kellően gyors, ezért nem járulna hozzá a világjárvány megállításához. Kifejtette, hogy legkorábban 2022 végére készülhetne fel egy külső, az oltóanyag előállításának technológiáját nem ismerő cég a gyártás beindítására, ami elfogadhatatlanul hoszzú idő.

A BioNTech és a Pfizer nem is ezt a megoldást választotta, hanem inkább kiépített egy partneri hálózatot, amelynek révén ütemesebb a termelés, mintha csak a saját kapacitásaikra támaszkodnának. Ebben a hálózatban számos saját termékkel rendelkező nagy nemzetközi egészségipari cég is tevékenykedik. – Ezek a BioNTech-Pfizer-féle készítmény ampullákba töltését végzik vagy alapanyagokat szállítanak – mondta Ugur Sahin. Egyik példaként a német Merck csoportot említette, amely a BioNTech-kel együttműködve különleges zsírnemű anyagot, úgynevezett lipidet állít elő a vakcinához.

Ugyanakkor Ugur Sahin lehetségesnek nevezte, hogy később szabadalmi használati engedélyt – licensz – adnak általuk kiválasztott gyártóknak. „A készítmény minőségének biztosításához ebben az esetben is szoros együttműködésre lenne szükség” – mondta a szakember.