Azért jött Budapestre a „kémbank”, mert nem akartak trójai falovat Szlovákiában

Azért jött Budapestre a „kémbank”, mert nem akartak trójai falovat Szlovákiában

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelye (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákia egyengette a pénzintézet útját az EU-ban, de az akkori elnök megakadályozta, hogy a központ Pozsonyba költözzön. Még a bank alkalmazottainak vendégei is diplomáciai mentességet kaptak volna

Érdekes cikk jelent meg a szlovákiai Napunk fizetőfal mögé rejtett oldalán. Ebben arról írnak: elismert szlovák pénzügyi szakemberek dolgoztak a Nemzetközi Beruházási Bank (IBB) bank „európaizálásán”, vagyis egy olyan pénzintézetté való formálásán, amelyet az EU-ban és Nyugaton is elismernek.

A bankot Fico is támogatta, több szlovák cégnek is adtak jelentős mennyiségű hitelt, ám az akkori szlovák államfő, Andrej Kliska megakadályozta ez. „A Krím annektálása után világossá vált, hogy Putyin nem ismeri el a nemzetközi szabályokat, a hatalom és az erő pozíciójából hajlandó bármilyen eszközt felhasználni az érdekei érvényesítésére” – írta Andrej Kiska a Napunknak.

 

A volt államfő szerint nagyon rövidlátó dolog volt azt feltételezni, hogy Oroszország agressziója a Krímmel befejeződik, és nem fogja felhasználni az IIB-t is a céljai eléréhez. „A bank az oroszok trójai falovának tűnt az EU-n belül, és Pozsonyba akarta helyezni a székhelyét” – fogalmaz Kiska, akit meglepett, hogy az IIB dolgozói diplomáciai mentességet kaptak volna: nemcsak a vezetőség, hanem az egyszerű alkalmazottak, azok családtagjai és vendégei is.

A cikkből kiderült még egy érdekes információ: a bank elnökének, Nyikolaj Koszovnak a szülei KGB-ügynökök voltak, és ő maga is 1977 és 1992 között a szovjet, majd az orosz külügyminisztériumban dolgozott.