A falusi kisboltokat teszi tönkre a kormány a kötelező akciózással

A falusi kisboltokat teszi tönkre a kormány a kötelező akciózással

A Magyar falu program keretében elkészült kisbolt átadása napján Ivánbattyánban 2023. május 4-én (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év végéig meghosszabbított kötelező akciókkal tönkre akarja tenni a kisboltokat a kormány – mondták az ATV-nek nyilatkozó vállalkozók. A riport szerint sok faluban már a csőd szélére sodródtak a kisboltok a forgalomkiesés miatt.

A megszólaló kereskedők szerint újabb szöget vert az állam a kisboltok koporsójába a multik kötelező akciójával, mivel nem tudnak versenyezni a láncok 15-20 százalékos akcióival. A boltosok szerint a hosszabbítással megint azt érte el a kormány, hogy a forgalmuk és a bevételük is csökkent, ezzel teljesen ellehetetlenülnek az üzletek a kisebb településeken. „Ezzel a kisboltok megint hátrányt szereztek, a multik pedig megint csak jól jártak. Nem fogjuk tudni tartani az árakat a nagy bevásárlóközpontokkal szemben” – mondta Kirchner Tibor, a nagytótfalui MINI Bolt tulajdonosa. Hozzátette: mindegy, hogy árstopról vagy árleszállításról beszélünk, ez a kisboltokat mindenképp érzékenyen érinti. 

Drávaszerdahelyen az önkormányzat üzemelteti a kisboltot, eddig csak azért nem zártak be, mert a falunak nem kell nyereséget termelnie. Alpár György polgármester az ATV-nek elmondta, nem profitorientáltak, hiszen ez az egyetlen olyan önkormányzati üzemeltetési bolt, ami Magyarországon működik. Csupán enélkül már rég bezárták volna ott is a boltot. A polgármester szerint a kötelező akciózással megpecsételődött a kisboltok sorsa. 

Tamásipusztán is érezhetően kevesebb lett a vevő a kisboltban. Bosszankodik a tulajdonos, de megérti hogy ha olcsóbb a multi, akkor a kiskeresetűek inkább ott vásárolnak. „Befolyásolja egy kicsit a forgalmunkat, dehát ez nyilvánvaló, hogy az emberek odamennek, ahol olcsóbban lehet megszerezni az árut. Mert ugyebár az árak felfelé mennek, de a kis fizetések nagyjából ugyan ott vannak, ahol az árstop előtt voltak” – fogalmazott Lelesz Jánosné.

Raskó György agrárközgazdász már a kötelező akciózás bevezetésekor azt mondta a Magyar Hangnak, hogy enneka  falusi kisboltok lesznek a nagy vesztesei.