Ezermilliárdos veszteséget halmozott fel a jegybank

Ezermilliárdos veszteséget halmozott fel a jegybank

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

999,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az első félévben – szúrta ki a Népszava a jegybank beszámolóját. Bár az MNB elvileg nem nyereségorientált cég, ugyanakkor ilyen brutális féléves vesztesége még soha nem volt.

A lap megjegyzi, hogy a Matolcsy György vezette MNB 2022 előtt számolatlanul szórta ki magyar gazdaságba a nulla vagy majdnem nulla százalékos Növekedési Hiteleket, illetve vásárolta a főként NER-cégek vállalati kötvényeit. Ez a pénz ma ott van a cégeknél, a bankoknál, amit a jegybank a kamatok emelkedésével igyekezett kiszívni a piacról. Mivel az inflációs és a pénzpiaci válság miatt a kamatokat egészen 18 százalékig kellett emelni, így azt pénzt, amit a jegybank adott a bankoknak 0-2 százalékos kamattal, azt a kereskedelmi bankok 18 százalékos jegybanki betétekbe helyezték, és túlnyomórészt ez okozta veszteséget.