Gyengült kissé a forint a kamatdöntés után

Gyengült kissé a forint a kamatdöntés után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon azután, hogy a jegybank a kamatfolyosó kiszélesítéséről döntött kedden; a forint ezzel mérsékelte a reggeli kezdéshez képest a nap folyamán elért nyereségét – írta az MTI.

A monetáris tanács keddi – nem kamatmeghatározó – ülésén 3,40 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó felső szélét azonban 100 bázisponttal, 5,40 százalékról 6,40 százalékra emelte meg. A bejelentést követően a forint kissé gyengült a főbb devizákkal szemben.

A forint a délelőtt folyamán mintegy két százalékos erősödést ért el mindhárom devizával szemben. A jegybanki bejelentést, majd a Magyar Nemzeti Bank alelnöke által monetáris politika aktuális kérdéseiről tartott online háttérbeszélgetést követően a forint kissé gyengült, lefaragott valamelyest a korábban elért nyereségéből. Kora délutáni jegyzésén a forint 1,2 százalékkal állt erősebben a napi kezdésnél az euróval, 1,3 százalékkal erősebben a dollárral és 1,6 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Az eurót délután öt óra előtt 388,84 forinton jegyezték a kora reggeli 393,41 forint után, a dollár jegyzése 357,24 forintra csökkent 361,94 forintról, a svájci franké pedig 384,66 forintra 391,10 forintról.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy online háttérbeszélgetésen kedden arról beszélt: a jegybank a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében, akár csak eddig, kész minden monetáris politikai eszközének alkalmazásár.