Hamarosan eláraszthatják az országot az Auchan üzletei

Hamarosan eláraszthatják az országot az Auchan üzletei

Auchan Korzó Budaörsön (Fotó: Globetrotter19/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre csak szándéknyilatkozat született arról, hogy az ország egyik leggazdagabb emberének, Jellinek Dánielnek a tulajdonában lévő Indotek Group bevásárol az Auchanba, de már körvonalazódni látszanak az áruházlánc tervei. Eddig főként a fővárosra és az azt körülvevő régióra koncentráltak, ezért az ország lakosságának csak az egyharmadát érték el, 2025-ig viszont a teljes lakossághoz el szeretnének jutni. Nemcsak hagyományos boltokkal, hanem online értékesítés útján is. Az üzleteik számát is növelnék, de nemcsak a szupermarketekét, jó lehetőséget látnak a kisebb, forgalmasabb területeken lévő üzletek nyitásában is.

Jellinek Dániel érdekei egybeesnek a kormányéval

Dominique Ducoux-val, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatójával a Világgazdaság készített interjút a napokban. Ebből kiderül, hogy a következő 4 évben, 2025-ig 15 százalékos piaci részesedést szeretnének elérni. „(...) ennek az útnak a felénél járunk és abban bízunk, hogy üzleti terveinket gyorsabban, hatékonyabb valósíthatjuk meg az Indotekkel” - nyilatkozta az Auchan-vezér.

Az áruházlánc vezére joggal bízhat abban, hogy a Jellinek Dániellel való együttműködés gyümölcsöző lehet, hiszen a jelek szerint a kormány szándékaival is egybevág, hogy a magyar társaság 47 százalékos tulajdonrészt szerez egy jelentős kiskereskedelmi láncban. A HVG-n olvasható elemzés megfogalmazása szerint: Orbán Viktor álmainak lovagja Jellinek Dániel, aki végre elhozta a nemzeti hipermarketláncot a Fidesz-kormánynak. A megállapítással egybevág, hogy a belgazdaságért felelős volt államtitkár, Szatmáry Kristóf is úgy értékelte az Indotek-csoport és az Auchan üzletét, mint amivel a 2010 óta következetesen képviselt patrióta gazdaságpolitika érik be, s az energetika, a bankrendszer és a média után immár a negyedik stratégiai ágazatban is többségbe kerül a magyar tulajdon. Az Orbán-kormány célja az, hogy a következő években a több mint 4500 milliárd forint uniós és hazai támogatás segítségével a magyar gazdák és élelmiszergyártók termékei is felkerüljenek a boltok polcaira. Így tehát Jellinek Dániel üzleti érdekei – ahogy az az elmúlt években már többször is megesett – ezúttal is egybecsengenek a kormány és a kormányközeli szereplők érdekeivel - írja a HVG. A kormány áldása a terjeszkedés során is hasznos lehet, különösen a prémium környékeken nyitandó üzlethelyiségek megszerzésében jöhet jól a nem csak hallgatólagos támogatás.

Az áruházlánc tervei között szerepel a beszállítói kör bővítése is, főként hazai termelők áruival bővítenék a kínálatukat. Ez a terv szintén egybevág a kormány szándékaival. Az Auchan-vezér a Világgazdaságnak elmondta, hogy már ma is 80 százalék feletti a hazai termékek aránya az élelmiszer kategóriákban, de a beszállítóink körét szívesen szélesítenénk nagy, magyar élelmiszergyártó vállalatokkal. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint az első pillantásra tűnhet, a hazai termékek ugyanis – elsősorban ár tekintetében – nem mindig versenyképesek a külföldről érkező árukkal. Épp ezért valószínűleg az állam segítségére lesz szükség a termelők versenyképessé tételéhez. Emellett az is hasznos lenne, ha a vásárlók az áron kívül azt is figyelembe vennék a termékek közötti választás során, hogy honnan származik az adott áru.