Home office trendek - 5 távmunka munkakör, ami nagy változáson ment át (x)

Home office trendek - 5 távmunka munkakör, ami nagy változáson ment át (x)

Fotó: Pexels/Ken Tomita

Még a legunalmasabb munka is jóval kellemesebbnek tűnhet, ha az ember home office-ban dolgozhat. A kellemes környezetben végzett feladatokkal sokkal gyorsabban és hatékonyabban végezhetünk, hiszen így nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban élhetjük a mindennapjainkat. Minden esetben fontos azonban a nyugodt és inspiráló környezet, így érdemes alaposan átgondolni, hogyan és miként valósítható meg a távmunka saját magunk számára. Lássuk a jelenlegi home office trendeket!

Mit jelent otthonról dolgozni?

A fogalom bár már régóta a köztudatban van, a pandémia miatt sokkal elterjedtebb lett távmunkában dolgozni. A munkaerő piac korábban nem fogadta el és nem adott nagyon lehetőséget arra, hogy ennyien foglalkozhassanak otthon a munkájukkal. Nem szükséges azonban feltétlenül vállalkozónak lenni, hogy valaki mindezt megvalósíthassa, hiszen számos lehetőség van arra, hogy irodai dolgozóként a lakásból végezzük el a mindennapi feladatokat. Természetesen vannak olyan munkakörök, ahol ez nem megvalósítható, illetve akadnak olyan emberek, akik egyáltalán nem akarnak otthonról dolgozni. Azonban például egy könyvelő, egy kreatív munkát végző személy, esetleg egy marketinges ma már nyugodtan tud akár a nappaliból is dolgozni.

Munkakörök, amik változáson mentek át

Érdemes megemlíteni azokat a szakmákat, amik a járvány miatt változásokon mentek keresztül. Talán az egyik legérdekesebb, hogy ma már call centeresként otthonról is végezhetjük a feladatainkat. A különféle modern és innovatív szoftvereknek köszönhetően, mint amilyen a Daktela megbízható all-in-one rendszere, sokkal könnyebbé válik a home office ügyfélszolgálat. Nagy előnye, hogy minden kommunikációs felületet támogat, amire szükség lehet, így telefont, emailt, SMS-t, de még a közösségi médiát is. Emellett alapfelszereltség a folyamatos statisztika és report csatorna, de említést érdemel, hogy a felhő alapú rendszer automatikusan rögzít mindenféle kommunikációt, amit egy külön CRM fájlban tárol el hosszabb távra. Ma már tehát a call centereseknek is jóval könnyebb az életük, köszönhetően annak, hogy minden modernizálódik.

Átalakuló IT szakma

Manapság már hatalmas kihívást jelent a cégek számára a kiberbiztonság és az adatvédelem. Mivel egyre gyakoribb a távmunka, így ez tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű helyzetet. Az internetes biztonsági fenyegetések folyamatosan és rohamosan változó környezete, illetve a technológia minden területen való alkalmazása átalakítja az IT szakmát. De ugyanúgy hatással van rájuk a home office, hiszen manapság már a legtöbb hozzáértő otthonról végzi a munkáját. Mivel a tevékenység az irodától távol zajlik, így tulajdonképpen a világ bármely pontjáról dolgozhatunk, akár magyar, akár külföldi vállalatok számára egyaránt.

Szoftverfejlesztők feladatai

Szintén internetes és távmunkában végezhető szakma, hiszen a szoftverfejlesztőknek csak erős internetre, egy szívós gépre, illetve egy otthon kialakított sarokra van szükségük. Fontos persze a nyugodt és kellemes környezet, de ez tulajdonképpen szintén egy olyan munkakör, amit bárhol és bármikor végezhet az ember. Legyen szó magáról egy szoftver megalkotásáról, esetleg tesztelésről, semmi sem akadály a szakmabeli kollégáknak. Nem véletlen, hogy a pandémia idején egyre többen kezdtek el ezzel foglalkozni, próbáltak meg ebben a körben elhelyezkedni.

Két távmunka, amit szinte bárki végezhet

Ha van egy kis hozzáértésünk, akkor a marketinges szakma az egyik olyan, ami tulajdonképpen bárki számára megfelelő lehet. Persze kell hozzá érdeklődés és tapasztalat, de alapvetően egy nagyon jövedelmező és növekvő szakmáról van szó. Legyen szó online marketingről, szövegírásról, SEO-ról, ezek mind-mind otthonról végezhető részterületek, amiket akár cégnél dolgozva, akár vállalkozóként is csinálhatunk.

A másik hasonló a számok kedvelőinek lehet megfelelő választás, ez pedig a könyvelés. Manapság minden cégnek külön könyvelője van, de sokan szabadúszóként tevékenykednek, hiszen ebbe a szakmába garantáltan megéri beletanulni annak, akit valóban érdekel a vállalatok működésének ezen része.

Címkék: home office, távmunka